Hívatlan dísz a kertben: a jégvirág

Hívatlan dísz a kertben: a jégvirág

Ne csodálkozz, ha minden évben felbukkan a kertedben a mutatós, fehér levelű növény.

A jégvirág (Euphorbia marginata) Észak-Amerikából származó dísznövény. A kutyatejfélék családjába tartozik, a rokonaihoz hasonlóan mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért legyünk körültekintőek a kerti munkák során: szemünkbe, szánkba, bőrünkre ne kerüljön a fehér tejnedv!

jegvirag 02

Igen könnyen nevelhető, dekoratív dísznövény, amely elsősorban nem apró virágai, hanem különlegesen mutatós, hófehérrel szegélyezett, vagy teljesen fehér leveleivel díszít. A növény felálló szárai dúsan levelesek, a legalsó levelek zöldek, a feljebb lévők viszont fehérrel mintázottak (innen származik neve is: jégvirág, és sokan, helytelenül virágnak nevezik a fehér leveleket). A bokros növekedésű, 60-80 cm-re megnövő, gyorsan fejlődő, igénytelen egynyári kiválóan alkalmas az üres felületek kitöltésére, és sziklakertbe is.

jegvirag 03

Virágzása a nyár végére-őszre esik. Mivel könnyen utánveti magát, ha egyszer ültetünk belőle, akkor valószínűleg a következő években is feltűnik majd a kertünkben, a legkülönbözőbb helyeken, erre utal a „hívatlan vendég” kifejezés. Szaporítása magról történik, bors nagyságú magvait kb. 30-40 cm-re vessük egymástól. Az átültetést nem nagyon kedveli, ezért jó, ha rögtön a végleges helyére vetjük áprilisban.

Napos, félárnyékos fekvést, jó vízelvezetésű talajt igényel, de lényegében bármilyen sovány talajon megél. Akár száraz, homoktalajon is díszlik, öntözés nélkül. A szárazság mellett a forróságot is jól bírja. Teljes dísze viszont csak napon bontakozik ki, árnyékban lévő példányain a fellevelek nem színesednek eléggé.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR