Mikor és hogyan szüreteljük a diót?

Mikor és hogyan szüreteljük a diót?

A diószedést akkor kell elkezdeni, amikor a gyümölcsök többségének zöld kopáncsa már felrepedt és könnyen leválik a dióról. De vajon szabad-e az érett diót rázással vagy ütögetéssel szüretelni?

Ősz a diószüret ideje, hadd említsek meg néhány tudnivalót ezzel kapcsolatban.

Nem igaz az a régi mondás, hogy minél jobban megverik a diófát, jövőre annál többet fog teremni. Nem! A durva ütésekkel letördeljük a jövő évi termőrügyeket viselő hajtásokat, és olyan sebeket ejtünk a fákon, amelyek sokára, és csak sok tartalék tápanyag felhasználásával gyógyulnak be.

A levert dió között bizonyára lesz olyan, amelyről a zöld héj nehezen válik le. Ezeket gyűjtsük össze egy műanyag zacskóban vagy zsákban, és füllesszük egy-két napig. Ezalatt a héj leválik a dióról és könnyen eltávolítható.

Ha a diót későn takarítjuk be vagy sokáig a földön hevert, akkor a fás héja elbarnul, sokat veszít a tetszetősségéből. Az ilyen diót tessék vashálóra, rostára teríteni, és alatta elégetni egy-két kénlapot, amitől kifehéredik.

A begyűjtött diót szikkasztani kell napos, szellős helyen, hogy a felesleges nedvességét leadja. Csak ezután rakjuk a diót juta vagy papírzsákba, és vigyük a száraz, szellős tárolóhelyre. A betárolt diónak a téli fagy nem árt!

Tárolás

És még két javallat őszre!

Lombhullás után a diófákat is permetezzék meg, mert az őszi, lemosó permetezés a legbiztosabb védelem a diófákat a jövő évben megtámadó kártevők és betegségek ellen. Erre a célra környezetkímélő, többféle betegség és kártevő ellen is eredményesen használható permetezőszereket használhatnak, mint pl. a bordói lé, a mészkénlé és a Vektafid R, a Vektafid S és a Vektafid A nevű készítmény.

Juharszirupos diós pite
Juharszirupos diós pite Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

A fáról lehullott, érett dió kikel és fa fejlődik belőle.

A magoncok azonban megbízhatatlanok, és nagy bosszúság az, ha valaki tíz éven át nevelget egy diófát, amelyről termőre forduláskor derül ki, hogy rossz ízű, nehezen feltörhető kődiót, netán a madarak és a mókusok által oly kedvelt cinegediót terem. Ezért azt ajánlom, hogy aki a kerti háza mellé egy terebélyes, illatos lombú diófát álmodott, az valóban ültessen magoncot. De aki jófajta diót kíván minden évben betakarítani saját fogyasztására vagy értékesítésre, az a gyorsabban termőre forduló, kisebb koronát nevelő, tehát könnyebben betakarítható, megbízható, oltott diócsemetéket ültesse.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR