Banántök, kolbásztök, laskatök – van választék!

Banántök, kolbásztök, laskatök – van választék!

Hihetetlen gazdagságban állnak a kíváncsi kertész rendelkezésére a tökfélék. És nemcsak a színekre és formákra gondolok!

Akik az ország útjait járják mostanában, sokfelé láthatnak szántóföldeket, kerteket, ahol hatalmas, olykor 10-15 kilós sütőtökök hevernek az elszáradt indákon és várják a késő őszi betakarításukat. Egyike a legrégebben termelt növényeknek, amelyekhez számtalan legenda, babona kapcsolódik. Ezek egyike az angolszász országok hagyományos ünnepe. a halloween, október 31-ének éjszakáján.

Hazánkban igen sokféle tököt termelnek, de leggyakoribb a sütőtök, amelyet többnyire sütve fogyasztanak, mert az édes sárga tökhús értékes, sok kalóriát, C-vitamint, kalciumot és foszfort tartalmazó őszi csemege, amelyet akkor célszerű betakarítani, amikor a dér már megcsípte, mert ekkor a legízletesebb. Egyébként az egészséges példányai fagymentes, száraz helyen januárig eltarthatóak.

Sok-sok tök

Darabolható a banántök

Néhány éve került forgalomba az egy-két kilós termésű banántök, amelynek az az előnye, hogy könnyebben darabolható és a konyhai tűzhely sütőjében gyorsabban elkészíthető!

Nyáron érik a spárgatök

Egész nyáron, folyamatosan hozza a terméseit a főzőtök (spárgatök). Ez napsütötte, meleg helyet, bőséges tápanyagellátást, de viszonylag kevés öntözést igényel. A tavaszi fagyokra nagyon érzékeny, a zsenge levelei már fagyponton elfagynak és igen szomorú látványt nyújtanak.

Cukkini és patisszon

Az elmúlt, XX. század végén került hozzánk a cukkini és a patisszon, amelyek a családi kertek kedvenceivé váltak, mert a nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan hozzák gyümölcseiket; ezekből az ügyes és ötletgazdag háziasszonyok ízletes és korszerű ételeket készítenek.

Márványozott laskatök, ami magától csíkokra esik

Manapság már kevés helyen termelik a laskatököt, amelynek márványozottan zöld termései késő ősszel érnek be; korán nem ajánlatos leszedni, mert kellemetlenül keserűek! Különös tulajdonságuk, hogy főzés közben a húsuk csíkokra esik szét, ezért nevezik istengyalulta töknek is.

Méteres kolbásztök

A különlegességeket kedvelőknek ajánlom a figyelmébe a kolbásztököt, amelynek erős indái a fák ágaira kapaszkodnak fel. A terméseik akár két méteresre is megnőnek. (Én is évek óta őrzök egy 220 cm hosszú, beszárított termést.)

További tökparádé

Örvendetesen sokasodnak az olajtök termelői is. A bőven termő, indás növények magjaiból étkezésre és egészségügyi célokra alkalmas olajat préselnek.

Különlegesség a jellegzetes formájú lopótök. Ennek a termése kiválóan alkalmas a bor és a pálinka kiemelésére a hordóból, de akár lakásdísznek is megfelel.

Lopótök

Tartós, téli lakásdísz a sokféle színű, formájú és méretű dísztök is.

A tökparádé utolsó bonvivánja a sajnos, manapság csak nagyon ritkán látható szivacstök (luffatök), amelynek húsa megszárítva fehér, szivacsszerű anyagot szolgáltat; ezt valamikor tisztálkodásra használták, manapság műtárgyakat készítenek belőle.

A néhány héttel ezelőtt látogatható Hortus Hungaricus kiállításon egy akasztói illetőségű kiállítónak 80 féle töktermését csodálhatta meg a közönség!

Halloween

Ősi, kelta legenda szerint október 31-én, a téli napforduló éjszakáján az elmúlt évben elhunytak szelleme megjelenik és összezavarhatja az élők szokásait. Ez a boszorkányok, a kísértetek éjszakája, amikor a kelta papok összegyűltek a szent tölgyfa alatt, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tüzet gyújtottak és körülötte táncoltak.

Ennek a napnak a szimbóluma a belülről világító töklámpás (Jack-o-lantern) amelybe a legenda szerint az ördög egy izzó fadarabot helyezett el, ami később egy kivájt sütőtökké szelídült, amelyben gyertyát gyújtottak.

A sötétség és a hideg kezdetét jelző nap gondolata megjelenik a kereszténységben is a Mindenszentek és a Halottak napja megünneplésében, amikor a mai társadalom is megemlékezik a holtakról és gyertyát, mécsest gyújt az emlékezetükre.
Az angolszász országokban ez a nap egyre inkább a gyerekek ünnepe: maskarába öltözve járják az ismerős házakat, bűvészkednek, társasjátékokat mutatnak be és közben apró ajándékokra, édességekre tartanak igényt.

A lakosság pedig a bejárat mellett elhelyezett, termetes, sárga sütőtökökkel, felaggatott dísztökökkel teszi emlékezetessé halloween napjait.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR