Így metsszünk, hogy legyen mit bőven betakarítanunk!

Így metsszünk, hogy legyen mit bőven betakarítanunk!

Ahány különböző gyümölcsfa és -bokor, annyiféle különböző metszést kívánnak.

Szinte nincs olyan kiskert, ahol a dísznövények mellett ne kapna helyet néhány, féltő gonddal nevelgetett gyümölcsfa vagy gyümölcstermő cserje. Ezek szakszerű ápolásához hozzátartozik a rendszeres, évenkénti metszés. Nem mindegy azonban, hogy hogyan végezzük el ezt a fontos kerti munkát. Másfajta metszést kíván ugyanis az almafa és másfajtát egy málnabokor.

Ehhez szeretnénk most adni néhány hasznos tanácsot, amelyeket a minél szebb és gazdagabb terméshozás érdekében érdemes megfogadni.

Mindenekelőtt ismernünk kell a házikerti metszés legfontosabb szabályait, a termőre metszés alapelveit, legyen szó akár gyümölcsfáról, akár szőlőről, akár bogyósgyümölcsöt termő bokorról:

A jobb átláthatóság kedvéért 8 pontban foglaltuk össze, milyen előnyökkel jár a tél végi, tavasz eleji metszés.

Természetesen az sem mindegy, hogy egy fát, bokrot milyen mértékben – erősen, közepesen vagy gyengén – metszünk-e meg az optimális terméshozás reményében. Íme ehhez egy kis fogódzkodó:

A meggy- és cseresznyefák sokszor azért okoznak külön fejtörést a kertésznek, mert túl magasra nőnek. De jó eséllyel még ezt is sikerülhet kordában tartanunk.

A gyümölcstermő cserjék – ribiszke, málna – metszésekor különösen fontos az, hogy különbséget tudjunk tenni a termőképes egyéves és az idősebb vesszők között.

igy metsszunk 03

Ha metszésről van szó, a diófa némiképp kilóg a gyümölcsfák sorából, de vajon miért is? Mikor lehet metszeni a diófát?

A gyümölcsfákat bár hagyományosan a tavasz közeledtekor szokásos megmetszeni, ezt a karbantartó metszést jól egészíti ki a nyári zöldmetszés.

Végül egy hasznos tipp videón: metszéssel így erősíthetjük vagy gyengíthetjük a gyümölcsfát. De mit is jelent ez pontosan?

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR