Így metsszünk, hogy legyen mit bőven betakarítanunk!

Így metsszünk, hogy legyen mit bőven betakarítanunk!

Ahány különböző gyümölcsfa és -bokor, annyiféle különböző metszést kívánnak.

Szinte nincs olyan kiskert, ahol a dísznövények mellett ne kapna helyet néhány, féltő gonddal nevelgetett gyümölcsfa vagy gyümölcstermő cserje. Ezek szakszerű ápolásához hozzátartozik a rendszeres, évenkénti metszés. Nem mindegy azonban, hogy hogyan végezzük el ezt a fontos kerti munkát. Másfajta metszést kíván ugyanis az almafa és másfajtát egy málnabokor.

Ehhez szeretnénk most adni néhány hasznos tanácsot, amelyeket a minél szebb és gazdagabb terméshozás érdekében érdemes megfogadni.

Mindenekelőtt ismernünk kell a házikerti metszés legfontosabb szabályait, a termőre metszés alapelveit, legyen szó akár gyümölcsfáról, akár szőlőről, akár bogyósgyümölcsöt termő bokorról:

A jobb átláthatóság kedvéért 8 pontban foglaltuk össze, milyen előnyökkel jár a tél végi, tavasz eleji metszés.

Természetesen az sem mindegy, hogy egy fát, bokrot milyen mértékben – erősen, közepesen vagy gyengén – metszünk-e meg az optimális terméshozás reményében. Íme ehhez egy kis fogódzkodó:

A meggy- és cseresznyefák sokszor azért okoznak külön fejtörést a kertésznek, mert túl magasra nőnek. De jó eséllyel még ezt is sikerülhet kordában tartanunk.

A gyümölcstermő cserjék – ribiszke, málna – metszésekor különösen fontos az, hogy különbséget tudjunk tenni a termőképes egyéves és az idősebb vesszők között.

igy metsszunk 03

Ha metszésről van szó, a diófa némiképp kilóg a gyümölcsfák sorából, de vajon miért is? Mikor lehet metszeni a diófát?

A gyümölcsfákat bár hagyományosan a tavasz közeledtekor szokásos megmetszeni, ezt a karbantartó metszést jól egészíti ki a nyári zöldmetszés.

Végül egy hasznos tipp videón: metszéssel így erősíthetjük vagy gyengíthetjük a gyümölcsfát. De mit is jelent ez pontosan?

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?