Finom és hasznos: szedjünk málnalevelet teának!

Finom és hasznos: szedjünk málnalevelet teának!

A málnát legtöbben finom gyümölcséért termesztjük, de azt vajon hányan tudták, hogy a növény leszüretelt levele is jó valamire?

Például arra, hogy gyógyteát készítsünk belőle. A népi orvoslás már évszázadok óta alkalmazza mind a piros gyümölcsű málna termését, mind a levelét különböző gyógyászati célokra.

Az alábbiakban kiderül, hogyan kell a málna levelét a teakészítéshez begyűjteni, illetve milyen gyógyászati célú felhasználása ismert a piros termést érlelő málnának.

malnalevel teanak 02

A piros gyümölcsű málna mint gyógynövény

A málna olyan félcserje, amelynek vesszői az első évben kifejlődnek, a második évben teremnek, ezt követően pedig elszáradnak. Míg a legtöbben a gyümölcsét élvezzük, az amerikai őslakosok például hasmenés kezelésére használták a vesszőkről összegyűjtött leveleket.

A népi gyógyászat a málnalevélteát a menstruációs tünetek enyhítésére, valamint a gyermekszülés megkönnyítésére alkalmazta. A málnalevelek főzetével kezelték továbbá a reggeli rosszulléteket, menstruációs görcsöket, de még az influenzát is. A málnalevél gazdag káliumban, vasban, magnéziumban, valamint B-vitaminban, amelyek mindegyike kimondottan előnyös a női szervezet számára.

A málnalevéltea nem csupán egészséges, de finom is. Ízre olyan, mint egy enyhe zöldtea. A málnalevelekből önmagukban is főzhetünk teát, de más gyógynövényekkel is kombinálhatjuk. A málna levelét és gyökerét régóta használják továbbá szájüregi megbetegedések, torokgyulladás, illetve kisebb égési sérülések kezelésére is.

Akinek van a kertje végében málnaültetvénye, már biztosan fontolgatja is, hogy nekiáll leveleket szedni. A kérdés csupán az, mikor érdemes málnalevelet szedni teának?

malnalevel teanak 03

Mikor és hogyan szedjünk málnalevelet?

Nincs különösebb fortélya annak, hogy a piros termésű málna leveleit teafőzéshez leszüreteljük. Csupán egy kis türelemre van szükség. A gyógyteának szánt málnaleveleket akkor gyűjtsük be, mielőtt a növény felhevül, a délelőtti órákban, miután a hajnali harmat már elillant, és amíg a levelek illóolajtartalma, zamata a legnagyobb. A művelethez célszerű kerti kesztyűt és hosszú ujjú felsőt viselnünk, hogy megóvjuk magunkat a szúrós vesszőktől.

A leveleket a vegetációs időszakban gyakorlatilag bármikor begyűjthetjük, de választhatjuk csak a szezon végét is. A fiatal, zsenge, üdezöld leveleket csípjük le a vesszőkről. A leszüretelt leveleket jól öblítsük le, majd itassuk fel róluk a vizet. Egy tálcán szétterítve a levegőn is hagyhatjuk megszáradni a leveleket, de akinek van gyümölcsaszaláshoz szárítógépe, most erre a célra is remekül felhasználhatja. A levélszárítással akkor vagyunk készen, amikor a levelek már elpattannak, de még mindig zöldek.

A megszárított málnaleveleket tároljuk jól záródó fedéllel ellátott üvegedényben, hűvös, száraz helyen. Amikor teát készítünk, a szükséges mennyiségű tealevelet morzsoljuk össze kézzel. 1 teáskanálnyi morzsolt málnalevelet forrázzunk le kb. 2,5 dl vízzel. Fogyasztás előtt hagyjuk állni 5 percig.

malnalevel teanak 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR