Miért nem terem a málnabokor málnát?

Miért nem terem a málnabokor málnát?

Mi lehet az oka a gyümölcshozam teljes elmaradásának?

Sok hobbikertész szívesen ültet málnát a kertjébe. Eltelik két-három év, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy hiába vártunk türelmesen a termésre. A vesszők egymás után szorgosan hajtanak ki a földből, sok visszahajlik egészen a talaj szintjéig és ott is gyökeret ereszt. Valamilyen ok miatt azonban termést mégsem akar hozni a növény.

Vannak, akik talajtakarónak szalmát hintenek a bokor alá, csak hogy a párolgás csökkentésével a gyökerek még több nedvességhez jussanak. De lehet, hogy pont ez a baj? De hiszen a talaj még messze nem vizenyős. Lássuk, mi okozhatja, ha a málnavesszőkön nem terem gyümölcs!

malnabokor nem terem 02

A málna esetében elsőre kissé komplikáltnak tűnhet a terméshozás rendje. Általánosságban elmondható, hogy egy adott vesszőnek két évre van szüksége ahhoz, hogy termőre forduljon. Az első évben vegetatív módon fejlődik, a második évben terem, ezt követően elszárad, elhal. Eközben, a második évtől a növény töve körül újabb és újabb fiatal vesszők törnek elő a talajból. Ezek az azt követő évben fognak teremni, miután a termő vesszők első generációja elszáradt. Ha az egyéves vesszőket egy metszés során mind eltávolítjuk vagy a tél folyamán tönkre mennek, elfagynak, a tő nem fog gyümölcsöt teremni amiatt, hogy a vesszők között nem marad egyetlen kétéves, termőképes darab sem.

Ebben a szigorú rendszerben a csavart a folytontermő málna jelenti. Esetében a vegetációs időszak az első évben a nyári hónapokra esik, majd késő nyáron, kora ősszel az egyéves vesszők már termőre is fordulnak. A gyümölcsöt rendszerint a vesszők csúcsán találjuk. Ezek a hajtáscsúcsok az első télen visszaszáradnak, de a vessző többi része túléli a telet és a következő nyáron termést hoz. Ezt követően véglegesen elhal. Ha tehát eddig gondjaink adódtak azzal, hogyan oldjuk meg a piros gyümölcsű málnánk biztos átteleltetését, még mindig próbát tehetünk egy folytontermő fajtával. Ez esetben nagy valószínűséggel minden évben legalább egyszer, ősszel terméshez juthatunk.

Ha a málnavesszők a földig visszahajolva kigyökereznek, ez esetben érdemes lehet erős, stabil támrendszert felállítanunk a növény számára. A fekete málnára különösen jellemzőek a hosszúra növő, talajig visszahajló vesszők.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR