Megbokrosodott a fűszernövényed? Spájzold be!

Megbokrosodott a fűszernövényed? Spájzold be!

Ha végre nagyra nőtt a kertben vagy erkélyen a fűszernövény (oregánó, bazsalikom, snidling, petrezselyem, tárkony, rozmaring stb.), akkor ne várjuk meg, amíg tönkremegy, hanem raktározzuk el későbbre a megszárított leveleket. A hobbikert.hu megmutatja, hogyan érdemes.

Az enyhe télnek és az elmúlt időszak esőzéseinek köszönhetjük, hogy a kertben hirtelen megnőtt a szurokfű. Az oregano néven is jól ismert népszerű pizzafűszer olyan magas lett, hogy félő volt, eldől az első valamirevaló szélben. Az sem igazán tetszett, hogy árnyékol a szomszédos alacsonyabb fűszernövényeknek. Ráadásul tavaly sokkal kisebb területet foglalt el a fűszerkertben, most pedig kezdi kiszorítani a kakukkfüvet és az izsópot. És már akkor is annyi termett belőle, hogy nem tudtuk egyszerre felhasználni.

Mindezeket összevetve arra jutottunk, a legkézenfekvőbb, ha a megbokrosodott növény egy részét szárastól learatjuk és a megszárított leveleit eltesszük későbbre. Egy éles ollóval (de lehet tiszta metszőolló is) nekiálltunk levágni a magasra nőtt szárakat. A munkát száraz időben kezdjük meg, amikor a levelek már nem nedvesek a hajnali harmattól. A hibás, sérült leveleket távolítsuk el.

oregano szaritasa 02

oregano szaritasa 03

Kössünk a levágott növényből kis csokrokat.

oregano szaritasa 05

oregano szaritasa 07

A csokrokat lelógatva akasszuk fel egy pormentes, árnyékos, száraz helyen. A fűszernövény 4-5 nap alatt megszárad.

oregano szaritasa 09

A leveleket vágjuk le vagy morzsoljuk le a szárakról. Felhasználásig tároljuk jól záródó, felcímkézett üvegekben. A saját készítésű morzsolt fűszer ajándéknak sem utolsó!

oregano szaritasa 11

oregano szaritasa 12 

Végül lássuk, mire is használhatjuk ezt a rengeteg szárított oreganot. Kulináris lelki szemeink előtt először óriáspizzák jelennek meg, nem hiába: a mediterrán tésztaételek elengedhetetlen fűszernövénye. Másik - nálunk kevésébé ismert - hasznosítási módja a gyógyhatásában rejlik: teája nyugtató hatású, forrázata étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású. Gyógynövényként megélt karrierje több ezer éves múltra tekint vissza, már az ókorban is alkalmazták mint antibiotikumot. Vagyis jó étvágyat az oreganohoz és ráadásul egészségünkre!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR