Hogyan lett a réti boglárka a pásztorok réme?

Hogyan lett a réti boglárka a pásztorok réme?

Nálunk az üde rétek szépséges virága, de a világ távoli részein mindent beborító özönnövény, amely megmérgezi a legelő állatokat.

A réti boglárka (Ranunculus acris) a boglárkafélék családjába tartozó, névadó nemzetség évelő növényfaja. A “Ranunculus” nemzetségnév békácskát jelent, és a boglárkák többsége valóban nedves helyeken él, az “acris” fajnév csípős, keserű jelentésű. A növény kellemetlen ízét nem volt bátorságom tesztelni, bár ez egy nagyon fontos tulajdonsága, ugyanis a réti boglárka erősen mérgező az emberre és a legelő állatokra is. Ha nem lenne csípős íze, akkor súlyos mérgezéseket okozhatna a növényevő állatoknak, köztük a legeltetetteknek is.

Okos legelő állatok elkerülik, de Új-Zélandon a pásztorok réme

Szerencsére az állatok általában hamar megismerik. Olvastam, hogy Európában is boríthat nagyobb területeket is, de én csak magányos vagy kisebb foltokban lévő, körüllegelt réti boglárka példányokkal találkoztam eddig a réteken. A kiszáradt növény már ártalmatlan, így a jól kezelt száraz széna etethető. A silózott takarmánynak kell néhány hónap, amíg a szilázsban lebomlik a méreg. A boglárkától nem szabad zokon venni a mérgezőséget: a legtöbb növény nem akarja, hogy megegyék, ezért méreggel, rossz ízzel, tövisekkel védekezik. A nálunk lényegesen csapadékosabb Új-Zélandon behurcolt invazív özönnövényként egész legelőket meghódít a réti boglárka, és már gyomirtó szernek ellenálló mutációkról is beszámoltak a híradások.

Világítótoronyként irányítja a rovarokat

A réti boglárka tőlevelei nyelesek, tenyeresen szeldeltek, a fölsők egyre rövidebb nyelűek, majd ülők, a levélszeletek is keskenyednek. A levélhüvelyek szőrösek. A virágok fél méter magasságban nyílnak, magas fűben még feljebb nyúlnak. A csészelevelek szőrösek, eleinte zöldek, később sárgulnak, a szirmokhoz hajlók. A fényes sárga pártát egy tudományos megközelítés szerint nem is szirmok, hanem módosult nektárlevelek alkotják. Az tény, hogy a tövükön vannak a nektármirigyek. A világítóan sárga színüket vékony olajréteg fokozza, az eltérő felületek ibolyántúli fényvisszaverése a megporzó rovarokat világítótoronyként irányítja. A csoportos termés kissé lapított egymagvú aszmagokból áll.

reti boglarka pasztorok reme 02
Réti boglárka a gyepben, fölülnézetben

reti boglarka pasztorok reme 03
Réti boglárka tőlevelei

reti boglarka pasztorok reme 04
Réti boglárka fölső szárlevele

reti boglarka pasztorok reme 05
Réti boglárka szőrös levélhüvelye

reti boglarka pasztorok reme 06
Réti boglárka éppen kinyíló virága

reti boglarka pasztorok reme 07
Réti boglárka még zöld, szőrös csészéje

reti boglarka pasztorok reme 08
Réti boglárka nyíló virága

reti boglarka pasztorok reme 09
Réti boglárka fénylő nektárlevelei

reti boglarka pasztorok reme 10
Réti boglárka elvirágzása

reti boglarka pasztorok reme 11
Réti boglárka terméscsoportja

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR