Jellegzetes illatát többen ismerik, mint a somkóró növényt

Jellegzetes illatát többen ismerik, mint a somkóró növényt

Kiváló méhlegelő a sárgán és fehéren virágzó két somkóró, amelyek hagyományos takarmánynövények veszélyes mellékhatásokkal.

A somkóró (Melilotus)  a pillangósvirágúak családjába tartozó növénynemzetség, egy-, két- és többéves, lágyszárú fajokkal. Apró hüvelyterméseiben csak egy-két mag fejlődik. Az Eurázsiából származó növények ma már az egész világon elterjedtek. Természetes élőhelyeik mellett korábban takarmányként is sok helyen termesztették a somkórót. Mára az Újvilágban inkább megfékezendő özönnövény vált belőle. A “Melilotus” tudományos nemzetségnév mézes kerepet jelent, amelyből a méz a nektárban gazdag virágokra utal, a kerep a pillangós virágok egyik régies neve. A magyar somkóró névre nem találtam szakirodalmi magyarázatot, így marad a sajátom; a somfákhoz és bokrokhoz hasonlóan messzire sárgállik virágzáskor, és gyakran nagytermetű ugyan, de csak kóró, azaz lágyszárú növény.

Megkötik a nitrogént, azaz levegővel táplálkoznak

Ez a dús, sárga virágzás leginkább az orvosi somkóró (Melilotus officinalis)  jellemzője, amelyet régen számos bajra ajánlottak. A fehér somkóró (M. albus)  nagyon hasonló, de fehér virágú növény. Közös jellemzőjük, hogy jól tűrik a szárazságot és a meszes talajokat, homokon és köves törmeléken is megélnek. Hatalmas, mélyre hatoló gyökérzetük van, a pillangósoknál általános nitrogénkötéssel. Ezért lettek hajdanában a legsoványabb földek takarmánynövényei, hiszen nagy termetük miatt rossz körülmények között is sok kaszálható szénát adtak.

Méreggel védekezik a legelés ellen, de ez ellen van megoldás

A somkóró a magas kumarintartalma miatt zölden és önmagában nem legeltethető, de az egészséges szénája és szilázsa már ártalmatlan. A kumarin a növényvilágban gyakori méreg, a növényevő állatok elriasztására termelődik, önvédelemként. Az emberek számára a kumarin kellemes illatanyag, parfümökhöz és italok fűszerezésére is használjuk. A ma már szintetikusan előállított hatóanyag fontos véralvadásgátló gyógyszerek összetevője, valamint nagyobb adagokban patkányméreg. Sajnos a somkórók esős időben megpenészedő szénája, és az elhibázottan silózott szenázs még takarmányként is mérgező; feltételezésem szerint ennek a kockázata miatt szorult ki a somkóró a termesztésből. Az állatai egészségét egy gazda sem akarja kockára tenni. Így a somkóró megmaradt kiváló méhlegelőnek, talajjavító, beszántandó zöldtrágyanövénynek.

A hazai flórában az Új Magyar Füvészkönyv még két sárga virágú somkórót tárgyal, ezek a növényhatározó szerint nádasok, nedves rétek és szikesek növényei.

somkoro jellegzetes illatat 02
Orvosi somkóró virágzatai

somkoro jellegzetes illatat 03
Orvosi somkóró pillangós virágai oldalról

somkoro jellegzetes illatat 04
Orvosi somkóró pillangós virága; a csónak sokkal kisebb az evezőknél

somkoro jellegzetes illatat 05
Orvosi somkóró méternél magasabb terebélyes példánya

somkoro jellegzetes illatat 06
Orvosi somkóró hármasan összetett levele fogazott szélekkel

somkoro jellegzetes illatat 07
Orvosi somkóró áralakú pálhalevelei

somkoro jellegzetes illatat 08
Orvosi somkóró haránteres hüvelytermései

somkoro jellegzetes illatat 09
Fehér somkóró virágzatai

somkoro jellegzetes illatat 10
Fehér somkóró virágai oldalról

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR