Hamuka, ami túléli a tűző napot és szárazságot is

Hamuka, ami túléli a tűző napot és szárazságot is

A hamuszürke leveleiről és fehér virágairól ismert növény az embert olajtartalmú magvaival szolgálja, a lovakat viszont akár meg is mérgezheti.


A fehér hamuka (Berteroa incana) a keresztesvirágúak, más néven a káposztafélék családjába tartozó, lágyszárú növény. Eurázsiában elterjedt, az Újvilágba csak behurcolt faj. Egy- vagy kétéves életciklusa van. A tudományos nevét Carlo Giuseppe Bertero itáliai természettudós tiszteletére kapta, aki a XIX. században kutatta Közép- és Dél-Amerika flóráját. Az “incana” fajnév szürkét jelent, ahogy a magyar név is a növény hamuszínű vagy hamvas szürkeségére utal.

A legnagyobb szárazságban és hőségben is virágzik

A hamuka gyepekben, parlagokon, legelőkön, utak mentén, gyomtársulásokban, száraz, napos helyeken tavasztól őszig folyamatosan virágzik és magvakat érlel. 2022 aszályos augusztusában a hőségtől körülötte kiégett gyepben is töretlenül virágozni láttam.

Hamuszínű levelek és fehér virágok

A hamuka tőlevelei szétterülők, szürkészöldek, nyelesek, tojásdad-lándzsásak, a virágzásra többnyire már elhervadnak. A virágszár eleinte egyenes, felemelkedő, később elágazó, a nyár végére sokszor elfekvő. A szárlevelek aprók, függőlegesen a szárhoz simulók, csillagszőrökkel fedetten szürkék. A virágok eleinte tömött, ernyős fürtben állnak, a szirmok fehérek, mélyen kicsípett hasábosak. A virágzás végére a fürt megnyúlik, a felfújt elliptikus becőke termések már egy hosszú virágzati tengelyhez simulva, szőrös kocsányokon érnek. A piros magvak rövid ideig a felnyílt becőke hártyás álválaszfalán láthatók, kipergésük után a hártya, majd az üres keret még sokáig megmarad.

Szénába ne kerüljön!

A magvak olajtartalma kinyerhető, és főzésre-étkezésre használható. A hamuka az ember számára nem mérgező, de a legelő lovaknál súlyos mérgezést okoz, akár halálos is lehet. A hamuka a széna betakarításánál is kerülendő.

hamuka tuleli tuzo napot 02
Hamuka habitusa a száraz gyepben

hamuka tuleli tuzo napot 03
A hamuka tő- és alsó levelei még szürkés zöldek

hamuka tuleli tuzo napot 04
Hamuka szürke szárlevelei

hamuka tuleli tuzo napot 05
Hamuka tömött ernyős fürt virágzata

hamuka tuleli tuzo napot 06
A hamukának csak négy szirma van, de a hasábok miatt a duplájának látszik

hamuka tuleli tuzo napot 07
Hamuka megnyúlt virágszárai

hamuka tuleli tuzo napot 08
Hamuka éredő becőke termései

hamuka tuleli tuzo napot 09
Hamuka piros magvai

hamuka tuleli tuzo napot 10
Hamuka termésmaradványai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR