Bókoló bogáncs, a legelők réme

Bókoló bogáncs, a legelők réme

A bogáncs Skócia nemzeti virága, de egyben az egykori brit gyarmatok átkozott gyomnövénye. Csak a rovarok szeretik, senki más.

A bókoló bogáncs (Carduus nutans)  kétéves fészkesvirágzatú, szúrós növény, amely hazánk egész területén elterjedt. A Carduus szó tövist és bogáncsot jelent, a nutans hajlongót-bókolót. És valóban, a növény minden része szúr, valamint a nagy lila virágzatok többnyire lefelé hajlanak. A legenda szerint az éjjel bogáncsba botlott lopakodó ellenség jajgatása riasztotta a skótokat, és így segítette a tövises virág a sereget a haza megvédésében. A Bogáncsrend lovagjává válni ma is az egyik legmagasabb kitüntetés Skóciában.

Legelő állatok ápolgatják

A bókoló bogáncs az eurázsiai napos legelők tipikus növénye. Az első évben csak mintegy fél méter átmérőjű tőlevélrózsát fejleszt. Az állatok a szúróssága miatt megkímélik, viszont körbelegelve megszabadítják a vetélytárs növényektől. A második évben egy-másfél méter magasra növő terebélyes bogáncs is ehetetlen a nagyobb állatok számára, de a körbetaposásuk jó táptalajt teremt a szél terjesztette terméseknek. Így a bogáncs egyre nagyobb területen hódít, rosszabb esetben beborítja az egész legelőt. Ez történik manapság Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Afrikában, ahol a bókoló bogáncs irtandó, invazív betolakodóvá vált. A rendkívül formagazdag növénynek számos alfaja és hibridje ismert a világ minden sarkából. A melegebb tájakon egynyári növényként még szaporább.

A legelőt tönkreteszi, de közben a rovarokat bőségesen táplálja

A bogáncs a túllegeltetett és a bolygatott legelőkön nálunk is átok a háziállatok szempontjából, de tápnövénye számos rovarnak. A fészkenként száz, nektárban gazdag csöves virág nagyon csalogató, a bibék hosszan kinyúlnak, de a rövidebb porzók virágporáért mélyre kell hatolniuk a bogaraknak. A bókoló bogáncs késő őszre elszáradt százezer terméses kórója kiváló természetes madáretető a havas teleken. Az olajban gazdag kaszatok madarak életmentői a hidegben.

bokolo bogancs legelok reme 02
Bókoló bogáncs habitusa

bokolo bogancs legelok reme 03
Bókoló bogáncs tőlevélrózsája

bokolo bogancs legelok reme 04
Bókoló bogáncs bimbója és fészekvirágzata

bokolo bogancs legelok reme 05
Bókoló bogáncs félelmetes fegyverei

bokolo bogancs legelok reme 06
Bókoló bogáncs bogárinvázióval

bokolo bogancs legelok reme 07
Bókoló bogáncs sokpettyes virágbogarakkal

bokolo bogancs legelok reme 08
Bókoló bogáncs sakktábla lepkével és hangyákkal

bokolo bogancs legelok reme 09
Bókoló bogáncs virágzata és fészekpikkelyei

bokolo bogancs legelok reme 10
Bókoló bogáncs kórója a röpítőszőrös termésekkel

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR