Hogyan ültessünk bámulatos paradicsomot magról?

Hogyan ültessünk bámulatos paradicsomot magról?

Nemcsak azért, mert most részletesen leírjuk, mennyire egyszerű a palánta felnevelése, hanem azért is, mert kacsalábon forgó fajták állnak majd rendelkezésedre.

A paradicsom magról való ültetése egy teljesen új világot tárhat a hobbikertész elé, már ami a különlegességeket, kedvező tulajdonság örökítését, illetve a szokatlan, ritka fajtákat illeti. Míg a lakóhelyünkhöz közeli kertészet szupán néhány paradicsomfajtát kínál előnevelt palántaként, több száz féle paradicsom vetőmagból válogathatunk. A paradicsom magról való nevelése egyszerű, és csupán egy kis előzetes tervezést igényel. Következzen hát, hogyan kezdjünk bele a paradicsom magról való nevelésébe!

Paradicsom

Mikor vessük el a paradicsommagokat?

A palánták kertbe történő tervezett kiültetése előtt 6-8 héttel érdemes elvetni a magokat. Azokon a területeken, ahol télen fagyokkal kell számolnunk (Magyarország területe ide tartozik), úgy számítsunk, hogy a palántákat az utolsó fagy után 2-3 héttel célszerű kiültetni, tehát a magról történő palántanevelést a várható utolsó fagy előtt (ez hivatalosan május 15-e) 4-6 héttel kezdjük meg.

Hogyan fogjunk bele a paradicsompalánták magról történő nevelésébe?

A paradicsom magjait elültethetjük nyirkos palántafölddel megtöltött, kis méretű cserepekbe, wc-papír gurugákba, de a nedves tőzeg ugyanígy megfelel a célra. Minden cserépbe vagy tőzegkorongba 2-2 szem paradicsommagot ültessünk. Ezzel biztosíthatjuk, hogy mindegyikben legalább egy palántánk legyen, ha esetleg néhány paradicsommag valamilyen ok miatt nem csírázna ki.

A paradicsommagokat kb. 3-szor olyan mélyre ültessük, mint a mag mérete. Ez kb. 3-6 mm-t jelent, attól függően, milyen fajtát nevelünk.

Miután a paradicsommagokat elültettük, helyezzük a palántatartókat egy meleg helyre. A lehető leggyorsabb csírázásra a 21-27 °C közötti hőmérséklettartományban számíthatunk. Az alulról történő fűtés szintén segíthet. Sok kertész tapasztalatból tudja, hogy ha a csíráztató edényeket a hűtőszekrény vagy egyéb olyan készülék tetejére tesszük, amely működés közben hőt termel, ez elősegíti a magok csírázását.

A paradicsommagok elültetése után már csak türelmesen várakoznunk kell a magok kicsírázására, várhatóan 1-2 héten belül. Az alacsonyabb hőmérséklet hosszabb csírázási időt eredményez, melegebb környezetben viszont hamarabb kikelnek a magok.

Miután a paradicsommagok kicsíráztak, a kis növények tálcáját levehetjük a melegítő alkalmatosságról, de ezt követően is meleg helyen tartsuk. A paradicsompalánták fényigénye nagy, földjüket pedig nyirkosan kell tartanunk. Az alulról való öntözés a legjobb, de ha ez nem lehetséges, úgy öntözzünk felülről, hogy ne érje víz a zsenge kis paradicsompalántákat. Fény szempontjából egy világos, déli fekvésű ablak az ideális, de a palánták fölé pár cm távolságra elhelyezett fénycső vagy izzó is megfelel a célra.

Miután a paradicsompalánták egy-egy pár valódi levelet hoztak, vízben oldódó műtrágyával öntözzük meg.

Ha a paradicsompalánták felnyurgulnak, ez azt jelenti, hogy nem kapnak elég fényt. Vagy tegyük a fényforrást közelebb a növényekhez, vagy növeljük meg a palántákat érő fény mennyiségét.

Paradicsom

Ha a palánták lilás színt vesznek fel, akkor szükségük van egy kis tápoldatra, ekkor ismét a negyed erősségű folyékony műtrágyát alkalmazzuk. Ha a paradicsompalánták hirtelen lefekszenek, ez bizony a palántadőlés jele.

A paradicsom magról való nevelése szórakoztató módja tehát annak, hogyan gazdagítsuk kertünk zöldségkínálatát különlegességszámba menő, ritka fajtákkal.

paradicsom10

Ha tudjuk, hogyan kell a magokat kicsíráztatni és palántát nevelni, értékes ismeretekkel bővíthetjük a növényekről szerzett tudásunkat. Ráadásul paradicsomos finomságokat is készíthetünk >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR