Hogyan spájzoljunk be a friss bazsalikomból a téli hónapokra?

Hogyan spájzoljunk be a friss bazsalikomból a téli hónapokra?

A kérdés: mit tehetünk azért, hogy az idény elmúltával is eltartható legyen a bazsalikom – akár egész télen át?

A legtöbb fűszer- és gyógynövény a mediterrán jellegű, meleg, napos éghajlati viszonyok között, jó vízáteresztő képességű talajban érzi a legjobban magát. Közéjük tartozik a vitathatatlanul az egyik legkedveltebb fűszernövény, a bazsalikom is, amely nálunk jellemzően egyéves növényként tartható.

bazsalikom bespajzolasa telre 03

Hogyan éli túl a bazsalikom a telet?

Ahogy említettük, a bazsalikom a nálunk uralkodó időjárási körülmények között a legtöbb esetben egyéves növényként termeszthető. Nem árt azért tudnunk róla, hogy létezik néhány olyan bazsalikomfajta is, amely az alapfajnál jobban viseli a hideget és életciklusa több szempontból is megközelíti az évelőkét.

Általában a nyár végének vagy az ősz első felének a beköszönte jelzi a bazsalikom tenyészidőszakának a végét. De vajon van mód arra, a szezon végét kitolva is életben tartsuk a bazsalikomot? A válasz pedig, igen, minden további nélkül próbát tehetünk a bazsalikom átteleltetésével! A kertben nevelt bazsalikom éves életciklusa lezárásaként magot érlel. Mi azonban megkísérelhetjük életben tartani úgy, hogy ezt megelőzve cserépbe ültetve behozzuk a lakásba.

Hacsak a növényt melegházba nem költöztetjük be, hogy ott viseljük gondját a továbbiakban, a bazsalikom optimális fejlődéséhez szükséges magas hőmérséklet és közvetlen napsütés általában nem biztosított egy átlagos lakásban. Ezért a sötétebb téli hónapokban gondoskodnunk kell kiegészítő, mesterséges megvilágításról napi 10-12 órában. Ilyen körülmények között több-kevesebb ideig biztosan életben tartható a növény. De még így is megeshet, hogy erőfeszítéseink ellenére elveszítjük. Ezt figyelembe véve a legjobb, ha felkészülünk arra, hogy esetleg másik növényt kell majd vásárolnunk vagy tavasszal magról új példányt nevelnünk.

bazsalikom bespajzolasa telre 02

Bazsalikom a tenyészidőszak után

Mivel a bazsalikom édes, friss aromája mulandó, tanácsos tervet készítenünk a szezon utáni bespájzolására. Ebbe beletartozik az is, hogyan fogjuk tudni mind felhasználni vagy későbbre eltenni a friss bazsalikomot az idény derekán, illetve a legutolsó betakarításkor.

Bár a bazsalikom frissen a legjobb, megszárítva is eléggé intenzív az íze. Ha szárítógépben vagy levegőn megszárítjuk a leveles hajtásokat egy száraz, meleg, jól szellőző helyiségben (ez körülbelül egy hetet vesz igénybe), jelentősen meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát. Miután a növény megszáradt, a leveleket húzzuk le a szárakról, majd egészben vagy összemorzsolva légmentesen záródó üvegben, sugárzó hőtől és fénytől mentes helyen tároljuk felhasználásig. Ily módon a szárított bazsalikom akár egy évig is eltartható.

A friss bazsalikomlevelek tárolásának és felhasználásának másik módja a lefagyasztás. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a bazsalikom megőrizze ragyogó zöld színét, amely tökéletesen kiegészíti a különböző ételeket, míg a szárítás során a növény levelei általában megbarnulnak. A lefagyasztott bazsalikom íze is jobban hasonlít a frissen szedett bazsalikoméhoz. A leveleket lefagyaszthatjuk egészben, bezacskózva, de felaprítva egy jégkockatartó rekeszeiben, egy kis vízben is. Az apróra vágott bazsalikomot egy kevés olívaolajjal összekeverve, jégkockatartó rekeszeibe töltve szintén lefagyaszthatjuk.

A megfagyott kockákat a jégkockatartóból fordítsuk ki, majd légmentesen lezárható tasakokba töltve tegyük vissza a fagyasztóba felhasználásig. A lefagyasztott bazsalikom ugyanannyi ideig tartható el, mint a szárított, azaz körülbelül egy évig.

A bazsalikom fantasztikus ízét többféleképpen is megőrizhetjük tehát a téli hónapokban. A bespájzolt bazsalikom remélhetően mindaddig kitart, amíg a következő szezonban ismét friss, illatos leveleket arathatunk a kertben!

Mentés

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR