Hogyan szaporíthatjuk a fügét? 3 módszert mutatunk!

Hogyan szaporíthatjuk a fügét? 3 módszert mutatunk!

Meleg, világos helyen.

Köszönhetően az egyre melegebb nyaraknak, már nálunk is sokan nevelgetnek fügét a kertben. Finom és tápanyagban gazdag gyümölcséből készülhet lekvár, pálinka, de természetesen nyersen is fogyaszthatjuk. Ha akad füge a szomszédban vagy valamelyik ismerősünknél, könnyen szaporíthatjuk, de akkor sincs minden veszve, ha a szupermarkertben vásárolt gyümölcsöt tudjuk csak kiindulási pontként használni.

fuget hogyan szaporithatjuk 02

A saját fügefanevelés előnye, hogy olcsóbb és kedvező az is, hogy már kezdetektől a kertünk klímájához szokik a növény.

A magról történő szaporításhoz mindenekelőtt egy érett fügére lesz szükségünk, amit akár a zöldségesnél is beszerezhetünk. Ideális esetben jó tudni, hogy milyen fügefajtánk van, mert akkor utánanézhetünk, hogy öntermő-e. A fügetermést vágjuk fel és óvatosan vegyünk ki belőle pár magot. Készítsünk elő egy magtálcát nedves kerti földdel és fektessük erre a magokat, majd egy picit nyomjuk bele őket a talajba. Ajánlatos egy átlátszó zacskót, fóliát tenni a tálcára, hogy a levegő nedvességtartalmát megtartsa. Az edényt állítsuk meleg és világos helyre. Kb. 10 nap múlva a magok csírázni kezdenek. Amikor már 10 cm nagy a növénykénk, ideje a szétültetésnek.

fuget hogyan szaporithatjuk 04

A magvetésnél gyorsabb módszer a dugványozás. Ehhez április-májusban kell kb. 15 cm-es dugványokat szednünk a fügebokorról. Mindegy, hogy fás vagy zöld hajtásokat vágunk, a lényeg, hogy ne legyen rajta termés. Szedjük le a hajtás alsó felén lévő leveleket és csak kis leveleket hagyjunk felül. A nagyobb levelek a gyökeresedés alatt úgyis lehullanak. A dugványokat tehetjük vízzel teli edénybe, de közvetlenül a közegbe is szúrhatjuk, ami ideális esetben kerti föld és homok keveréke. Az edényt tegyük világos, meleg helyre.

fuget hogyan szaporithatjuk 03

Az ágdarabból történő szaporítás nagyon hasonlóan működik, mint a dugványozás, azonban előnye, hogy nem szükséges hajtáscsúcsokat vágni, hanem egyetlen ágat egyszerűen több részre oszthatunk. Különbséget jelent, hogy ehhez a módszerhez télen vagy ősszel kell szedni az ágat. Fásodott és erőteljes tavalyi ágakat válasszunk, kb. 15 cm hosszúakat. Mivel ilyenkor a növény már nyugalmi állapotba került, nem kell eltávolítanunk a leveleket sem. Innentől ugyanúgy járjunk el, mint a dugványnál, helyezzük az ágdarabokat kerti föld és homok keverékébe és állítsuk az edényt meleg helyre.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR