Nyári édesség.
A füge többféle feldolgozási, tartósítási módja ismert, az aszalt változaton kívül lekvárnak és süteményhez is kiváló. Sőt, van, aki még a levelét is hasznosítja és szörpöt készít belőle.
Takács-Ferling Gabriella ezúttal fagylaltként gondolta újra. Az alábbiakban meg is tudhatjuk, pontosan hogyan.
"A családom nagyon szereti a különböző édességeket, így a fagyikat és jégkrémeket is. Rengeteg málnánk és fügénk terem minden évben, így igyekszem mindig valamit kitalálni, hogy ezeket a finomságokat más formában és télen is tudjuk fogyasztani.
Az idén a málna eladásra kerül, viszont a fügét sajnálom "csak" pálinkába rakni. Nem találtam az interneten fügefagyi receptet, így gondoltam egyet és elkészítettem a sajátomat. Ez volt fügéből az első próbálkozás, de nem az utolsó.
1 kg fügét vettem le a fáról, nem túlérettet. A kalapját levágtam, összeturmixoltam egy pici cukorral − ez igény szerint elhagyható.
Felraktam főni, mintha lekvárt készítenék, egy citrom héja és leve ment bele, de ez is ízlés dolga. Folyamatos keverés mellett, forrás után kb. 10 percig főztem.
Amikor jól kihűlt, a fagyasztóban pihent egy kis időt, néha kevertem rajta, nem csonttá fagyasztottam, csak alaposan lehűtöttem. Ez kb. 1 óra.
1 liter tejszínhabot (Hulalát használtam, mert laktózmentes) felvertem és a fügével összekevertem.
Fagyasztóban néha megkevergetve ki kell fagyasztani. Fagyigépben biztosan krémesebb, nekem sajnos még nincs. Nem volt időm kevergetni, így az enyém késsel darabolós, de ha mondjuk fagyiformába rakjuk, a gyerekeknek biztosan nagy kedvenc lesz.
Ízesíteni igazából bármivel lehet, amivel csak szeretnénk. A képzelet szab csak határt."