Faápolási feladatok a kertben: 5 tipp az egészséges fákért

Faápolási feladatok a kertben: 5 tipp az egészséges fákért

Az öntözéstől a metszésig.

Talán nem tévedünk, ha azt állítjuk, hogy a kertekben a fák kapják a legkevesebb törődést, a legtöbben úgy vélik, hogy nem is igényelnek túl sok ápolást. Legfeljebb a metszést végezzük el, aztán hagyjuk, hogy maguktól nőjenek. Noha a fákat más növényekhez képest valóban könnyű gondozni, az életerős, egészséges fák érdekében érdemes a legfontosabb ápolási munkákkal megismerkedni!

1. A törzs körüli terület ápolása

Tartsuk „nyitva” a fatörzs körüli részt és ne hagyjuk, hogy a gyep vagy a konkurens évelők közvetlenül a törzs körül nőjenek – még akkor se, ha a pázsit olyan praktikusnak és könnyen kezelhetőnek tűnik. Ha ugyanis gondozzuk ezt a területet, és nem engedjük, hogy más növények nőjék be, akkor sokkal jobban fejlődik a fánk.

A berki pimpó vagy a gólyaorr például kifejezetten rossz választás a fák körül, a tápanyag- és vízforrásokért erősen konkurálnak. Különösen nagy probléma ez a sekélyen gyökerező fáknál, mint amilyen például a magnólia. Idősebb fák esetében már kevésbé gond, azok ugyanis a mélyebb rétegekből is képesek vizet nyerni és a tápanyagot is elérik a szélesebb gyökérzettel.

Ajánlatos a törzs körül egy legalább 1 m átmérőjű körben nyitva hagyni a területet, a füvet óvatosan meglazítani, és eltávolítani. Ezen a területen ki kell szednünk a gyomokat, a kör szélét kaviccsal, téglával is kijelölhetjük. Nem maradjon csupasz a felület, kerüljön rá komposzt, majd 5-10 cm vastagon mulcs. Mulcsként használhatunk levágott füvet, kéreghumuszt, felaprított csalánt. A komposzt és a mulcs folyamatosan tápanyagot szolgáltat, valamint meggátolja a gyomok csírását is. Mivel nagyon gyorsan bomlik ez a talajtakaró, időről időre meg kell újítani.

faapolasi feladatok 5 tipp 03

2. Törzsfestés a fagykárok ellen

A törzs karbantartása különösen a fiatal fáknál fontos. A mészfesték a fagy elleni védekezést segíti a szabadon álló dísz- és gyümölcsfáknál, megfékezi ugyanakkor az éhes vadakat és megakadályozza a mohásodást. Fessük le a törzs teljes alsó részét és az első ágak alját. A fehér szín visszaveri a napsugarakat, a törzs nem melegszik fel a vakító napsütésben sem, és így nem okoz berepedéseket az óriási hőingadozás (a nappali és éjszakai hőmérséklet köti különbség). Ráadásul a kártevők áttelelő petéi is elpusztulnak a festéktől. Hasonló hatása van a műanyagból készült fehér favédő rácsnak is, amit a törzs köré tudunk tekerni.

3. A fiatal fák öntözést igényelnek

A rendszeres faápoláshoz a locsolás is hozzátartozik. Főként a sekélyen gyökerezők, például a bükk, magnólia és a legtöbb gyümölcsfa igényel az ültetés utáni első évben a száraz nyarakon alapos öntözést, forróság esetén legalább hetente egyszer. A legjobb, ha a slagot a fa alapjához helyezzük és hagyjuk a vizet folyni 10-15 percig. A fa méretétől függően 50-200 liter vizet igényel egy növény.

faapolasi feladatok 5 tipp 02

4. Időben végezzük el a karbantartó metszést

A sérült, beteg, keresztező és a korona belsejébe fényt nem engedő, sűrű ágakat távolítsuk el – ez hozzátartozik a rendszeres faápoláshoz. Sok díszcserjével ellentétben a fák egy részének nincs szüksége évenkénti metszésre. Csak a gyümölcsfák igénylik a rendszeres vágást annak érdekében, hogy bőségesen teremjenek és sokáig életerősek maradjanak. A fiatal díszfák metszés útján alakíthatók formára és időben ellensúlyozhatók is így az esetleges aránytalanságok.

faapolasi feladatok 5 tipp 04

5. A helyes sebkezelés

A sebkezelés akkor működik a leghatékonyabban, ha sima felületeket hagyunk, vagyis mindig éles szerszámmal dolgozunk, a vágási széleket pedig egy késsel elsimítjuk. A nagyobb vágási felületeknél (és csak azoknál, amelyek egy tízforintosnál nagyobbak) különösen az érzékeny gyümölcsfáknál az ápoló készítmények segíthetnek. A sebkezelő szereket azonban csak a vágási felületek szélére vigyük fel. A többi esetben bízzuk a fa természetes védekezési rendszerére a gyógyítást! Lehetőleg kerüljük a vastagabb ágak fűrészelését, eltávolítását.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR