Értékes rágcsa.
Csak úgy faljuk a nagy melegben a dinnye belét, de jó tudni, hogy a többi részét is fogyaszthatjuk: egyre többen készítenek a héjából savanyúságot, viszont a magját még mindig sokan kikaparják és a komposztba dobják.
Pedig a fekete magok tele van értékes anyagokkal, kár lenne a szemétbe hajítani őket! Valóságos szuperélelmiszer ez a könnyű, egészséges nyári csemege.
A dinnyemagok többek között A-, B-, C- és E-vitamint, vasat, kalciumot, cinket, magnéziumot, valamint telítetlen zsírsavakat és rostokat tartalmaznak. Nyersen nem élvezetesek, megpirítva viszont akár salátába vagy müzlibe is tehetjük őket. A sütés ráadásul plusz aromákkal is gazdagítja a magokat: finom, ropogós rágcsa lesz így belőlük.
A kiszedett magokat érdemes pár órára bő, sós vízbe áztatni, majd egy konyharuha segítségével megszárítani. Ezt követően kb. fél óráig a sütőben, alacsony lángon pirítsuk. A tökmaghoz vagy a napraforgómaghoz hasonlóan némi olívaolajjal és sóval, fűszerekkel együtt is piríthatjuk őket serpenyőben – ezzel az eljárással előjönnek az aromák. Cukorral karamellizálva akár desszertekhez is adhatjuk. Aki otthon süti a kenyeret, az annak a tésztáját is dúsíthatja a ropogós dinnyemagokkal.