Hogyan vásároljunk rózsát? Jöjjenek a legfontosabb tanácsok!

Hogyan vásároljunk rózsát? Jöjjenek a legfontosabb tanácsok!

A bőség zavara.

A rózsa a kertek egyik legnépszerűbb növénye. Tavasszal és ősszel az árudákban széles rózsafajta választékkal (több ezerre rúg a számuk) találkozhatunk – ember legyen a talpán, aki könnyen tud választani közülük! Ezért fontos, hogy már vásárlás előtt legyen elképzelésünk arról, hogy milyen típusú rózsát keresünk.

rozsavasarlas tanacsok 02
Leonora (Ellie) Enking

Könnyen elveszhetünk a fajták tengerében, ezért érdemes végiggondolni, hogy mik a keresett rózsa legfontosabb kritériumai. Az internetet is segítségül hívhatjuk, hogy az igényünknek legmegfelelőbb, a kertünkbe legjobban illő növényt válasszuk. Először azon érdemes elgondolkodni, hogy milyen növekedésű rózsát szeretnénk. Legyen kúszórózsa, ami a pergolára futhat, vagy inkább ágyásba való tearózsa? Melyik szín illene a helyhez vagy a szomszédos növényekhez?

rozsavasarlas tanacsok 03
Leonora (Ellie) Enking

Tetszik-e a régi, hagyományos, általában egyszer virágzó fajták bája, vagy inkább modernebb, robusztusabb fajtára vágyunk? Jó ötlet lehet nyáron ellátogatni rózsakertekbe, rózsaligetekbe, hogy ott nyerjünk inspirációt a döntéshez. Itt könnyebb választani, mint újságból, katalógusból – ott ugyanis általában nem a valódi színeket látjuk, sokszor a fotó nem adja vissza megfelelően az árnyalatokat. Itthon például a budafoki Rozáriumot, Nagyaron a Luby kastély kertjét és a szolnoki Rozáriumot érdemes felkeresni.

rozsavasarlas tanacsok 04

Amennyiben pontosan tudjuk, hogy milyen rózsát szeretnénk, a rózsanemesítőktől vásárolni ideális ötlet lehet. A bizonytalan rózsabarátoknak sokszor zavarba ejtő lehet a fajták széles választéka. A rózsanemesítők gyakran értékesítenek közvetlenül is, illetve sokszor az interneten keresztül is rendelhetünk tőlük. Ők segítenek abban, hogy az igényeinknek, a kertünk adottságainak legmegfelelőbb virágot vigyük haza.

rozsavasarlas tanacsok 05
Leonora (Ellie) Enking

A kertészeteket is bátran ajánljuk, ezeken a helyeken szakképzett kertészek segítenek dönteni. Ráadásul a helyi kertészetben a talaj- és klímaadottságokkal is tisztában vannak.

Csak egészséges, erős hajtásokkal és jól fejlett gyökérzettel ellátott rózsákat vegyünk, amelyek rendelkeznek minősítéssel. Különös figyelmet fordítsunk a főgyökerek sérülésmentességére. Figyeljük meg a kérget: a sima, kemény kéreg ragyog. A ropogós, száraz kéreg sérüléseket jelez, például fagykárosodásra utal. Érdemes a kérget enyhén megkarcolni a hüvelykujjunkkal, a szövetnek friss zöldnek, lédúsnak kell lennie. Amennyiben sárgás és száraz, inkább ne vegyük meg a növényt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR