Hol és mennyiért vettél idén karácsonyfát? Olvasóinkat kérdeztük

Hol és mennyiért vettél idén karácsonyfát? Olvasóinkat kérdeztük

Verhetetlen a normann 2022-ben is.

Igazi vagy műfenyő? Évek óta tart a vita. Talán meglepő lehet, de annak ellenére sokan a műfenyőre esküsznek, hogy egyre több cikket olvashatunk arról, hogy a környezetnek legjobbat a vágott fenyő vásárlásával teszünk, sőt, minél nagyobbat választunk, annál zöldebbek vagyunk. Úgy tűnik azonban, hogy a műfenyő előnyei még mindig sokat nyomnak a latba: nem hullajtja a leveleit, elég egyszer megvenni, szép formás marad minden évben. Sokan sajnos még mindig azt hiszik, hogy a vágott fenyővel a "fákat bántják" és akkor tesznek jót, ha helyette a műfenyőt választják. Van, aki azért dönt a műfenyő mellett, mert egyedül él és macerás hazacipelni, befaragni a fenyőt.

Nem kérdés, hogy idén az anyagiak miatt még kevesebben tudnak karácsonyfát állítani. Akad olyan, aki fenyőágakból oldja meg a díszt, ez ötletes és mutatós. Az egyik Olvasó arról számolt be, hogy a kislevelű fikuszát díszíti fel – milyen jó ötlet!

karacsonyfat hol mennyiert 02

Akik igazi fenyő mellett döntenek, főként a nagy kertészeti áruházaknál néznek körbe. A normann fenyő a legnagyobb sztár: 1,5-2 méteres példánya kb. 8- 10 ezer Ft, de van nagyáruház, ahol már 5 ezer Ft-ért kapható egy 1,5 méteres példány, és akad olyan hely is, ahol 14 ezer Ft-ot is elkérnek a 2 méter körüli fáért. A legmagasabb fát talán az az Olvasó választotta, aki 3 méteres normannért 22 ezer Ft-ot hagyott ott. Sokan már jól bejáratott módon, a svéd nagyáruházból vittek haza fát, hiszen az ott beszerzett fenyő értékének a fele később levásárolható.

A lucfenyő divatja örök, ez a típus olcsóbb is és a klasszikus hangulatot varázsolja a szobákba. Nagy előnye, hogy már 3-3500 Ft körül kapható métere. Az ezüstfenyő is hasonló árban mozog, ebből a legtöbben a későbbi kiütésére gondolva, gyökeres példányt választanak. A körkérdésből kiderült, hogy meglepően sokan döntenek az élő, kiültethető fenyő mellett.

karacsonyfat hol mennyiert 03

Úgy tűnik, hogy egyre többen tudnak olyan lehetőséghez jutni, hogy maguk választják ki az ültetvényen a kivágandó fát. Ez a megoldás azért is jó, mert nem történik felesleges fakivágás, hiszen csak azt termelik ki nekünk, amit haza is viszünk.

A helyi kertészetekben is érdemes szétnézni. Akad olyan áruda, ahonnan földlabdás fát lehet bérelni és később a díj fele levásárolható náluk.
A legszerencsésebbeknek a kertben saját fenyőjük van: van, aki feldíszíti füzérekkel, mások csak így gyönyörködnek benne.
Aki szeretne konkrétabb tippeket kapni, hogy mi merre mennyi, annak a poszt böngészését ajánljuk:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR