Így marad hosszabb ideig friss a karácsonyfánk

Így marad hosszabb ideig friss a karácsonyfánk

Sok víz, alacsony hőmérséklet.

Nagyon bosszantó, amikor már 1-2 nappal a szentestét követően hullani kezdenek a karácsonyfa tűlevelei. Néhány szabály betartásával elősegíthetjük azt, hogy ne csak pár napig élvezhessük a pompás fenyő látványát és illatát.

• Jobb frissen vágott fát venni: a legideálisabb, ha nem sokkal karácsony előtt, frissen vágják ki a fenyőt és még jobb, ha a régiónkból származik, így nem tárolják, szállítják hosszadalmasan. Érdemes körbenézni a kistermesztőknél, helyi erdőgazdaságoknál, mert gyakran náluk a legfrissebb az áru, mivel mindig csak annyi fát vágnak ki, amennyit el tudnak adni. Több helyen választási lehetőségünk van már az ültetvényen. A frissen vágott fa vágási felülete még nem szürke.

• Tegyük vízbe és hűvösre a fát: vágjuk le a fa alsó ágait és állítsuk egy vödör vízbe, majd tegyük a fát hűvös, árnyékos, széltől védett helyre, kertbe, a teraszra vagy az alagsorba.

karacsonyfank hosszabb ideig friss 02

• Lassan szoktassuk hozzá a szobahőmérséklethez: a faállítás előtt 1-2 napig tartsuk a lépcsőházban vagy a télikertben. Vegyük le ilyenkor már a hálót, hogy az ágak kilóghassák magukat.

• Biztosítsuk a fának az ideális körülményeket: a felállításnál faragjuk be a törzs alját, vágjuk le alul a kérget. Lehetőség szerint csak szenteste kerüljön be a lakásba, csapvízzel megtöltött tartóba (a vízhez nem érdemes vágott virághoz való port vagy cukrot adni). Beltéren is lehetőleg hűvös helyre tegyük, ne a radiátorhoz, vagy napos ablak mellé, mert akkor hamar kiszárad és potyogni kezd. Sok fajta a huzatra is érzékenyen reagál. Ne feledjük az öntözést, a szobahőmérséklettől függően 0.5-4 liter vizet kell naponta a talpba önteni. Ha naponta vízzel permetezzük (természetesen csak akkor, ha a fenyőt nem díszítettük fényfüzérrel), akkor sokáig frissek maradnak az ágak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR