Dézsás vagy vágott fa legyen karácsonyra?

Dézsás vagy vágott fa legyen karácsonyra?

A címbeli kérdés egyre több családban merült fel az elmúlt években, és mivel a felvetésnek éppen szezonja van, mostanság is bizonyára sokan gondolkodnak el azon, hogy az idei karácsonyfa vágott avagy élő fenyő legyen. Mindkét típus mellett számos érv és ellenérv sorakoztatható fel, ami azonban fontos, hogy ismerjük is meg ezeket, hiszen a megalapozatlan döntés bosszúságokkal járhat! Próbáljuk tehát eldönteni, hogy vágott vagy élő fenyő legyen a nappaliban idén!

Érdemes a dézsás kiszereléssel kezdeni, hiszen a klasszikus karácsonyfa a vágott fenyő, az élő pedig inkább csak az elmúlt bő egy évtizedben vált népszerűvé, sokaknak tehát egészen új jelenség. A legfontosabb tudnivaló, hogy az élő fenyő csupán egy hetet, de legfeljebb tíz napot tölthet el a fűtött lakásbelsőben. Ennek oka egyszerű és logikus, a dézsás fenyő – bármelyikről is beszélünk – kerti növény, mely nem bírja a fűtött belteret, a benti meleget és száraz levegőt. Természetesen léteznek szobafenyők, ezek azonban más típusú növények, és alakjuk miatt nem is alkalmasak karácsonyfának, így kijelenthető, hogy egyik karácsonyi fenyő (például a luc, a nordmann vagy az ezüstfenyő) sem alkalmas hosszú távú szobai tartásra.

dezsas vagy vagott karacsonyfa 05

Ez rögtön problémát jelent ott, ahol például a gyerekek kedvéért a fát szokás megtartani az újév első hónapjában is, vagy bárhol, ahol a fenyővel tíz napnál tovább terveznek a háziak. A dézsás fenyők emellett azoknak sem ideálisak, akik igazán magas, termetes fát szeretnének állítani, egyszerűen azért, mert minél magasabb és dúsabb egy konténeres fenyő, annál nagyobb az edénye, annál több a földje, vagyis annál nehezebb. Egy megtermett példány összsúlya 30-40 kilogramm is lehet, így a szállítása, mozgatása roppant nehézkes. Ez magyarázza, hogy jellemzően 100-150 centiméter magas élő fenyőket találni az árudákban.

dezsas vagy vagott karacsonyfa 02

A dézsás fa bevitele sem a szokásos módon zajlik. Ne feledjük, hogy ezeket a növényeket szenteste napjáig a szabad ég alatt, de legalábbis kültéren kell tárolni, ez pedig azt jelenti, hogy nem cipelhetők be hirtelen a 20-23 celsiusos lakásba, ez ugyanis ártalmas hősokkot jelentene a növénynek. A helyes eljárás, ha ún. zsilipeléssel visszük be a fát, vagyis 4-6, de akár 12 órán keresztül egy köztes hőmérsékletű helyen – például fűtetlen előszobában, előtérben, vagy például a garázsban – szoktatjuk a változó körülményekhez. Az ünnep elmúltával kifelé is ugyanilyen eljárást kell majd alkalmazni.

Az élő fenyőt a bent töltött idő alatt egy-két alkalommal öntözni kell, és jót tesz neki, ha szintén pár alkalommal vizes permetezéssel párásítjuk. A biztonság kedvéért ezért jó ötlet elemes led izzósort tekerni az ágaira, így az áramütés veszélye kiiktatható, ráadásul a nagyobb hőleadású régi típusú izzósorok vagy a gyertyák egyébként is mellőzendők, melegítő hatásuk ugyanis megzavarhatja a növényt. Mivel élő fáról van szó, nem mellékes, hogy az alakja ne torzuljon, így nehéz díszeket nem szabad aggatni rá, főleg nem a hajtásvégekre, a súly miatt az ágak tartósan deformálódhatnak.

dezsas vagy vagott karacsonyfa 03

A felsorolt hátrányok azonban ne tántorítsanak el senkit, hiszen az élő fa mellett is vannak hathatós érvek! Ilyen például, hogy az ünnep után ezek a fák kiültethetők a kertbe, ahol aztán akár évtizedekig díszeleghetnek, így vásárlásukkal nem csupán karácsonyfát, de egy kerti lakót is nyerhetünk. Nem ritka, hogy a háziak ezeket a fenyőket a tél végén edényükkel együtt süllyesztik földbe, így az év döntő részében kerti díszként funkcionálnak, hogy aztán decemberben kiemelve évről-évre újra beköltözzenek egy hétre karácsonyra. Így a kettős haszon elve érvényesül, ráadásul az évenkénti favásárlás is elmaradhat, ami jelentős megtakarítás lehet.

Élő karácsonyi fenyőt nem csak az állíthat, aki utána kerti növényként nevelné tovább, hiszen kölcsönzésre is lehetőség van, a zöld elvek így is érvényre jutnak, igaz, ilyenkor a fő előny, az ünnep utáni kiültetés lehetősége nem érvényesül.

dezsas vagy vagott karacsonyfa 04

A vágott fenyőt sem szabad kihagyni az egyenletből. Tudni kell, hogy ezek a növények erre a célra nevelkedtek, így kivágásukkal nem az erdők károsulnak, tulajdonképpen a vágott fenyő ugyanolyan haszonnövény, mint a búza vagy a gyapot, csupán a felhasználás módja más. A vágott fa mellett szól, hogy szállítása, kezelése könnyebb, kapható belőle egészen nagy méretű példány is, és megfelelő fajválasztással akár egy hónapig is díszítheti a lakást.

A vágott fenyő esetében fontos a frissesség, melyet az árudában egy egyszerű trükkel ellenőrizhetünk. Hajlítsunk meg pár tűlevelet, és amennyiben rugóként pattannak egyenesbe, a fa friss és nedvdús, vagyis tartósnak ígérkezik. A félbehajtva maradó esetleg el is törő levelek szárazságot jeleznek, az ilyen fák kerülendők. A hazavitt vágott fát tároljuk hűvös, párás helyen, vagy borítsuk be egy vászonlepedővel, amit rendszeresen permetezünk vízzel. A vágott fenyőnek már nincs szüksége fényre, így tartható ablaktalan helyiségekben is, amennyiben az fűtetlen.

Megyeri Szabolcs kertészete: Karácsonyfa-kínálat házhoz szállítással

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR