Fenyőt vadászunk karácsonyra. DE ÉLVE VAGY HALVA?

Fenyőt vadászunk karácsonyra. DE ÉLVE VAGY HALVA?

A hobbikert.hu bemutatja a gyökeres karácsonyfa választását és a lakásban való ápolását, a szabadba való visszaültetését.

Egészséges fát válasszunk

Az élő fenyőfa könnyen felismerhető zsák-vászonnal borított földlabdájáról, amely összetartja és védi a gyökérzetet. Az örökzöld fa beszerzéséhez keressünk fel egy faiskolát vagy faiskolai lerakatot.

Nem mindegy, hogy milyen fát választunk: győződjünk meg róla, hogy a fa ép és egészséges. Fogjunk meg egy ágat és húzzuk végig az ujjainkat az ágon magunk felé. Ha sok tűlevél marad a kezünkben, nézzünk másik fa után. Fontos tudni, hogy egy nagyobb fa sokkal nehezebben viseli az átültetést a kisebb méretű fákhoz képest. Optimális esetben az élő karácsonyfa magassága 150-180 cm.

Faiskolában

7-10 napig díszíthet az élő fenyőfa

Az újonnan vásárolt fenyőt tartsuk a kert napsütötte részén, öntözzük naponta, mert a növény károsodhat. Keressünk olyan helyet a kertben, ahová a fenyőt elültethetjük az ünnepek után. Az ültetőgödörnek kétszer olyan szélesnek és mélynek kell lennie, mint a földlabda. Ellenőrizzük a gödör vízáteresztő képességét, ültetés előtt töltsünk bele vizet.

Ha a föld nem issza be a vizet 12 órán belül, porhanyítsuk tovább a földet a gödör alján, amíg kellőképpen el nem vezeti a vizet. Az ültetőgödröt ezután töltsük fel szalmával az átfagyás ellen és borítsuk deszkákkal, hogy elkerüljük a baleseteket. Az ültetőgödörből származó földet ültetésig tartsuk a garázsban vagy a pincében. Mielőtt behoznánk és feldíszítenénk karácsonyfánkat, mossuk le teljesen és áztassuk be a gyökereit. A beáztatás után ne hagyjuk kinn a hideg időben.

A karácsonyfa ápolása 5 pontban

1. A nedvesség biztosítása a legfontosabb tényező az élő karácsonyfa ápolásakor.
2. Radiátortól és tűzhelytől kellő távolságban helyezzük el fánkat.
3. Vízzel csak akkor spricceljük, ha nem használunk elektromos égőket.
4. Előnyösebbek a kisebb fényerejű izzók, mivel az izzók által okozott magasabb hőmérséklet megszakíthatja a fenyő téli nyugalmi időszakát. Ez a kiültetett fa részleges vagy teljes elpusztulásához vezethet.
5. Tegyük a fát egy akkora edénybe, hogy kényelmesen öntözni tudjuk a gyökérzetét és - amennyiben szükséges - spricceljük az ágait is.

Fenyő

Bálint gazda javaslata: Kerti karácsonyfa - földlabdás helyett

"Aki Karácsony alkalmából megkönyörülne egy fenyőfán, az a kertben levő, tűlevelű, örökzöld fák közül is választhat egy alkalmasat és azt feldíszítheti karácsonyfának. A kivilágított, kerti karácsonyfáknak pedig nemcsak a kert gazdája, hanem a járókelők is örülni fognak. És remélem, hogy nem lesz olyan kertészkedő társunk, aki azért kénytelen szomorkodni, mert a szép fenyőfáját az éj sötétjében, gonosz kezek megcsonkították, hogy a másik utcában egy ünnepre készülő embertársuknak kínálják megvételre!"

Ha vége a karácsonynak: kiültetés előtt szoktassuk a kinti időjáráshoz

Az ültetés előtt hagyjuk elég időt a fának az akklimatizálódáshoz. Tartsuk hűvös helyen, garázsban vagy pajtában, amíg hozzászokik a hidegebb hőmérséklethez. A gyökérzetet nem szabad, hogy fagy érje ez időszak alatt. Egy enyhébb téli napon távolítsuk el a szalmát az ültetőgödörből, szedjük le a zsákot a földlabdáról, és helyezzük a gödörbe a fát. Töltsük fel a gödröt az eredeti talajjal, majd finomat tömörítsük a fa körül a földet. 5-7 cm vastagon elhelyezett mulcs megvédi a bolygatott felületet az azonnali átfagyástól.

Karózzuk ki a fát az ültetés első évében, hogy megvédjük az erősebb széltől. Fontos, hogy öntözzük az elültetett fát. Kezdetben gyakran, majd a begyökeresedés után egyre ritkábban, de fontos, hogy az öntözővíz minden esetben átitassa a talajt a teljes gyökérzet aljáig.

Támasszuk ki a fát!

A fenyőfát növekedésének első 6-12 hónapjában kell kikötözni. Verjünk le a földbe két karót 15-15 cm-re az ültetőgödör szélétől. Tekerjük feszítőhuzalt szorosan a karók köré és lazán a fa törzse köré. Ahol a huzal hozzáér a fához, ott borítsuk be a huzalt gumicsővel, így megvédhetjük a törzset a károsodástól.

Kinek van/lesz gyökeres karácsonyfája?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR