5 tipp, hogy hosszabb ideig frissen tartsuk a karácsonyfánkat

5 tipp, hogy hosszabb ideig frissen tartsuk a karácsonyfánkat

Ó, zöld fenyő! No de meddig?

Van, aki már az advent idején felállítja a karácsonyfáját, más csak december 24-én. Akad, aki az ünnepek után rögtön lebontja, másnál viszont egész januárban áll a fa. Akárhogy is, léteznek olyan trükkök, amelyek segítenek abban, hogy hosszabb ideig élvezhessünk a zöld fenyő látványát és ne kelljen pár nap után a potyogó tűleveleket sepregetni.

Bár a kapható fenyőfélék választéka széles, a legjobb, ha nem lucfenyőt veszünk, mert ez nem bírja a meleg szobát, nagyon gyorsan hullajtani kezdi a tűleveleit. A tartósabb fák, pl. a nordmann fenyő vagy a kolorádói jegenyefenyő persze jóval drágábbak.

Hogyan érhetjük el, hogy hosszabb ideig maradjon friss a karácsonyfánk?

1. Már vásárláskor ügyeljünk a frissességre

A kapható fák egy részét hazánkban vágják ki (pl. Zala, Vas vármegyében), egy részüket viszont Dániából hozzák be. A hosszú szállítás miatt ezeket hamarabb vágják és sokat vesztenek a frissességükből. A legjobb, ha esetleg közvetlen a termelőnél tudjuk a fát megvenni (kiválasztjuk és helyben kivágják nekünk). Időnként erdészetekben, arborétumokban, kertészetekben is adódik hasonló lehetőség. A világos vágott él frissességre utal, a sötét, beszáradt vágási felület viszont arra, hogy már régóta áll a fa az árusnál.

frissen tartsuk karacsonyfankat 02

2. Ne vegyük meg túl korán a fát

A hosszú tárolás rontja a fa tartósságát. emiatt ne vegyük meg túl korán. Ráadásul minél később kerül kivágásra, annál hidegebb van kinn és fagyban sokkal frissebb marad a fa, mint a 10 °C feletti hőmérsékleten.

3. Tároljuk megfelelően karácsonyig

A karácsony előtti napokban sok a tennivaló, ezért előfordul, hogy már korábban meg kell vennünk a fát. A felállításig tároljuk minél hűvösebb helyen, kertben, teraszon, balkonon, garázsban, pincében. Még a hűvös lépcsőház is jobb, mint a meleg lakás. Vásárlás után vágjunk le az aljából egy vékony szeletet, hogy friss legyen, majd helyezzük egy meleg vízzel teli vödörbe. Az így felszívott víz segít a frissesség megtartásában. Az ágakat összefogó háló maradjon tovább a növényen, ez csökkenti a párologtatást.

frissen tartsuk karacsonyfankat 03

4. A legjobb helyen állítsuk fel

Ha elég nagy a szoba, középre is kerülhet a fa, de sarokban ugyanakkor védettebb helyet kaphat. Lehetőleg ne tegyük fűtőtest közelébe! Ajánlott hűvösebb helyre állítani, például a teraszajtóba vagy egy nagy ablak elé. Ha padlófűtésünk van, aljzatra kerüljön a fa, hogy a talpa ne forrósodjon túl. A tartót töltsük meg rendszeresen vízzel. Ha meleg van a helyiségben, sok vízre van szüksége a fának, hogy friss maradjon. Felállításkor ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a fát, mert a sérülések gyengítik a fát és gyorsabban kiszárad. Akár a teraszon is felállíthatjuk, ha rálátunk a szobából. Ebben az esetben fontos, hogy még stabilabb legyen (fel ne döntse a szél) és a kültéri körülményeket elviselő díszeket, égőket tegyünk rá.

5. Törődjünk a fával a lakásban is

Érdemes időnként mészben szegény vízzel permetezni a leveleit és rendszeresen töltsünk vizet a tartóba, így a törzs nem szárad ki. Rendszeresen szellőztessünk a túlmelegedés ellen, biztosítva a magasabb páratartalmat is. A hóspray és a csillogó fényű spray összeragasztja a tűleveleket és az anyagcserét akadályozza, akadályozza, ezért tartózkodjunk az ilyen díszítéstől!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR