Hol és miként teleltessük megfelelően a fuksziákat?

Hol és miként teleltessük megfelelően a fuksziákat?

Világos vagy sötét?

A legtöbb fukszia faj Közép- és Dél-Amerika nedves, hegyvidéki erdejeiből származik, éppen ezért a mi teleink túl hidegek számukra. A nem télálló fajokat átteleltethetjük, ha ehhez ideális telelőhelyiséggel rendelkezünk.

fuksziakat hol mikent teleltessuk 04

Nem kell elsietni a növények behordását! Minél több időt tudnak az őszi, fagymentes napokon a szabadban tölteni, annál egészségesebbek maradnak. Az első fagyok érkezténél viszont már nem szabad tovább várni.

fuksziakat hol mikent teleltessuk 02

Szeptembertől le kell állítanunk a tápoldatozást és október közepétől az öntözést is csökkenteni kell, hogy a fukszia nyugalmi állapotba kerüljön. Amint érkeznek az első fagyok, a növényeket védett telelőbe kell vinnünk. Erre két lehetőség nyílik:

1. Az ideális helyiség világos, 5 és 10 °C közti hőmérséklettel. A legjobb egy fűtetlen üvegház, a fuksziák rövid ideig még a nulla fok alatti hőmérsékletet is elviselik, -2 °C-ig.

2. Amennyiben nincs más lehetőségünk, a növényeket egy sötét pincébe is vihetjük, azonban fontos, hogy a hőmérséklet 2 és 5 °C között legyen, semmi esetre se menjen 10 °C fölé. A sötét teleltetés előtt vágjuk vissza egyharmadukra a hajtásokat és távolítsuk el a leveleket, szabaduljunk meg az elszáradt részektől is. Télen csak annyit öntözzük, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki, ez általában 2-3 hetente aktuális locsolást jelent. Fagymentes napokon szellőztessünk, hogy elkerüljük a gombás fertőződést.

fuksziakat hol mikent teleltessuk 03

Február végéig az áttelelt fuksziákat újra meleg helyre vihetjük, és a földet mérsékelten nedvesen tarthatjuk. Április-májusban, amikor már nem várhatóak fagyok, a növények kikerülhetnek a szabadba. Érdemes az utolsó enyhébb fagyokat is megvárni, mert a fiatal hajtások meglehetősen fagyérzékenyek. Ilyenkor már a tápoldatozás is engedélyezett.

Az alábbi fajok és fajták télállóak:

  • Fuchsia magellanica (télálló fukszia)
  • F. procumbens vagy F. regia mintegy 150 fajtája, pl. ‘Abbé Farges’, ‘Baby Blue Eyes’, ‘Beacon’, ‘Beacon Rosa’, ‘Cardinal Farges’, ‘Corallina’, ‘David’, ‘Deutsche Perle’, ‘Dirk van Deelen’, ‘Dollarprinzessin’, ‘Hawkshead’, ‘Rose of Castile’, ‘Tom Thumb’, ‘Vielliebchen’ és ‘Whiteknight Pearl’.

Noha a fuksziák fásodó szárú cserjék, az évelőkhöz hasonlóan viselkednek: a föld feletti részek elfagynak és tavasszal újra kihajtanak a gyökérnyakból. Júniustól a fagyokig hozzák a virágaikat az egyéves hajtásokon.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR