A télálló fuksziákat visszavágás nélkül teleltessük

A télálló fuksziákat visszavágás nélkül teleltessük

Védjük avarral.

A fuksziák átteleltetését a legtöbben fagymentes helyen végzik, erős visszavágást követően. Ha azonban a szabadban teletejük a télálló, szívós fuksziákat, akkor metszés nélkül, de kellő téli védelemmel ellátva tegyük ezt.

telallo fuksziakat teleltessuk 02

A fukszia az Andok hegyi erdejeiből származik, ezért ez a növény a mi klímánkon könnyen elfagyhat. Akadnak azonban olyan fajok, például a Fuchsia magellanica  és a Fuchsia corallina, amelyek a gyökerekről újra kihajtanak tavasszal.

telallo fuksziakat teleltessuk 03

Májustól június végéig ültessük őket az ágyásba napos helyre. Az ültetést 5-8 cm-rel mélyebben végezzük a szokásosnál. Ezt a mélyedést mindig töltsük utána földdel. Előzetesen érdemes szerves trágyát bedolgozni a talajba, a télállóság növelése érdekében pedig káliumtartalmú tápot (pl. Kalimagnesia) adni a növénynek.

telallo fuksziakat teleltessuk 04

Ősszel a növény talaj feletti részeit ne vágjuk vissza, mert téli védelmet biztosítanak. December elején takarjuk a tövet levéllel, lazán elrendezett fenyőágakkal, szalmával vagy földdel, semmi esetre sem fóliával. Ezt a takarást tavasszal nem túl korán kell eltávolítani, az időjárástól függően legelőször április végén, különben a téli védelemben nőtt új hajtások elfagyhatnak. Az erős napsütéstől még ezt követően is enyhe árnyékolással védjük a növényt. Ügyeljünk a késői, májusi fagyokra!

telallo fuksziakat teleltessuk 05

telallo fuksziakat teleltessuk 06

telallo fuksziakat teleltessuk 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR