Pipáljuk ki a tennivalókat: így készítsük fel az erkélyt és a balkont a télre

Pipáljuk ki a tennivalókat: így készítsük fel az erkélyt és a balkont a télre

Még a fagyok előtt.

Annak érdekében, hogy tavasszal ne egy csatatér fogadjon és ne a romokat kelljen eltakarítanunk, még a kemény hideg beállta előtt szánjuk rá az időt, és készítsük fel az erkélyünket a télre. Ne csak a növényekre gondoljunk, a burkolat és a bútorok is megérdemlik a törődést.

erkely balkon telre 02

Nézzük a tennivalókat!

Növények ellenőrzése és visszavágása

Mindegy, hogy a balkonnövényeket beltéren vagy kültéren teleltetjük-e, először is ellenőrizzük, hogy egészséges-e a növényünk, főként a levelek alsó részét vegyük szemügyre a kártevők végett. A száraz ágakat, elhalt növényi részeket távolítsuk el! Amennyiben a növények egészségesek, a gondozási útmutatásuknak megfelelően vissza is vághatók. Sokszor ez azért is szükséges, mert a telelőhelyiségben nincs elegendő hely a kiterjedt növények szállásolásához. A télálló növények ezután téli védelmet, bugyolálást kaphatnak, a fagyérzékenyek pedig a telelőhelyiségbe mehetnek.

erkely balkon telre 03

A dézsás növények védelme a fagy ellen

Védjük a nagyobb cserepes, dézsás növényeket és a télálló fűszereket is, amelyek a hideget a balkonon töltik. Csomagoljuk be őket is, hogy ne fagyjon át a földlabdájuk, mert a kemény teleket ők sem élik így túl. Állítsuk az edényüket agyagtalpra, polisztirol tálcára, bugyoláljuk körbe buborékfóliával, kókuszmatraccal, zsákvászonnal. A növény lombkoronáját is körbetekerhetjük vékony gyapjúfóliával, attól függően, hogy mennyit és milyen erősen süti a nap az erkélyt (örökzöldek esetén ez nem szükséges). Ügyeljünk arra, hogy az öntözéshez hagyjunk egy kis nyílást, mert időnként télen is locsolnunk kell.

erkely balkon telre 04
barnimages.com

A fa-, agyag- és terrakottacserepek bevitele fagymentes tárolóba

A nem védett cserepek gyorsan elveszítik szépségüket, ha az időjárás viszontagságainak vannak kitéve, ezért lehetőleg ne hagyjuk őket télre a szabadban. A terrakottacserepek porózus szerkezettel bírnak, ezért felszívják a vizet, ami miatt fagyok esetén összetörhetnek. A legjobb, ha ilyenkor a pincébe menekítjük őket.

A vízszerelvények és öntözőkannák kiürítése

Ürítsük ki az erkélyen lévő víztartályokat, csöveket, kannákat, mert a megfagyó víz szétrepesztheti őket. A télre eltevés előtt a kannákat alaposan tisztítsuk meg!

A kerti bútorok elpakolása

Amennyiben van pincénk vagy alagsori tárolónk, télire lehetőség szerint vigyük oda a kerti bútorokat, textíliákat. Eltevés előtt tisztítsuk meg alaposan a bútorokat. Amennyiben nincs helyünk a tárolásra, toljuk őket össze és fedjük be vízálló huzattal. Napütéses, száraz napokon emeljük fel a fedelet, szellőztessünk, hogy elkerüljük a penészesedést. A fabútorokat ősszel ismét olajozni kell.

erkely balkon telre 05

A napernyő elpakolása

Mielőtt elcsomagoljuk vagy behúzzuk a napernyőket, napellenzőket, ellenőrizzük, hogy minden száraz-e, mert ha nedves marad, könnyen foltosodhat, penészedhet a tárolás idején. Száraz helyen tároljuk őket télen!

Muskátlidugványok szedése

A muskátlidugványokat át tudjuk teleltetni a házban. A frissen vágott hajtásokat helyezzük tőzeg-homok keverékébe, fedjük be a növényeket átlátszó fóliával és tároljuk hűvös, világos helyen a téli időszakban.

A virágládákat bevenni vagy télre beültetni

Választhatjuk azt, hogy beültetjük a ládákat télire: hangával, törpefenyőkkel, örökzöldekkel, ciprusokkal, ezek szépen díszítenek a hidegben is. Ha azonban nem akarunk ezzel foglalkozni, akkor ürítsük és takarítsuk ki a ládákat, hogy az időjárás ne tudja kikezdeni azokat. Amennyiben nem tennénk el, az is megoldás lehet, ha egyszerűen fenyőgallyakat tűzdelünk a földbe.

A teraszburkolat tisztítása

A balkon burkolatát is meg kell tisztítani a szennyeződésektől, mielőtt megérkezik a tél. Ezzel sok munkát megspórolunk tavasszal, akkor már nem kell egy egész évnyi piszkot levakarnunk. Ráadásul ilyenkor elpakoljuk a növényeket, bútorokat, így hozzáférünk a felülethez. A faburkolatokat kezelni kell a fagy előtt.

A grillező megtisztítása és befedése

Amennyiben egy nagyobb méretű grillezőnk van az erkélyen, akkor a tél előtt még egyszer alaposan tisztítsuk meg, vegyük le a gázpalackot és takarjuk le a rácsot. Jól szárítsunk ki minden részt! Ha gázpalack is van hozzá, akkor tartsuk be a tárolási útmutatót, a butángáz palack például nem tárolható 0 °C alatt a szabadban.

Madáretetők kifüggesztése

A kis madárkák életet hoznak a téli erkélyre, de gondoljuk át, hogy ezzel szemetelnek és piszkítanak is – semmiképp se tegyünk olyan helyre etetőt, ahol ez a szomszédokat zavarhatja. Legyen az etető könnyen elérhető, feltölthető.

erkely balkon telre 06

Hozzuk ki a téli/karácsonyi dekorációt

Kihasználhatjuk az első hó előtti időszakot, ilyenkor könnyebb felszerelni a lámpácskákat, égősorokat. Jöhetnek a nagy gyertyatartók, fából készült hóemberek, rénszarvasok, fenyőágak! Célszerű úgy elhelyezni a díszítést, hogy bentről, az erkélyajtóban állva is csodálhassuk, hiszen a legtöbbször onnan fogjuk nézni.

erkely balkon telre 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR