Hol, hogyan terem, de legfőképp: milyen a gac-gyümölcs?

Hol, hogyan terem, de legfőképp: milyen a gac-gyümölcs?

Van, aki esetleg már hallott a szupergyümölcsként is emlegetett gac-gyümölcsről?

Dél-Kína és Északkelet-Ausztrália lakói bizonyára jól ismerik, hiszen onnan származik ez a nem mindennapi gyümölcs, amely jó úton halad a közismertté válás felé. Még az is meglehet, hogy mire világhírre tesz szert, kikiáltják a következő szupergyümölcsnek. De milyen előnyös tulajdonságokkal bír, ami miatt igényt tarthatna erre a megtisztelő címre? Az alábbiakból kiderül minden lényeges dolog, amit érdemes tudnunk róla.

Mi az a gac-gyümölcs?

A gac-gyümölcsöt (tudományos nevén Momordica cochinchinensis) külföldön rücskös keserű töknek, bébi jákafa-töknek, édes töknek, illetve cochinchin-töknek is nevezik még.

Kétlaki kúszónövény, ami azt jelenti, hogy a hímivarú és a nőivarú virágok külön-külön növényen nyílnak. Eredeti élőhelyén gyakran látható a vidéki otthonok kertjeiben és kapujánál rácsos támrendszerre futtatva. A növény évente egyszer terem, e tulajdonsága miatt a szezonális gyümölcsök közé sorolják.

Maga a gyümölcs, a termés kerekded vagy ovális alakú, kb. 12-13 cm hosszú és 10 cm széles. Színe éretten sötét narancssárga. A külseje, héja rücskös, vékony, amely alatt sárgás színű gyümölcshúsréteget, a gyümölcs közepében pedig sötét vérvörös gyümölcshúsdarabokat találunk. Ez utóbbiak 1-1 méretes magot rejtenek.

gac gyumolcs 02
Thomas Wanhoff, VanLap Hoàng, egor kataev

Gac-gyümölcs kisokos

Aki már kóstolta, arról számol be, hogy a gac-gyümölcs íze igen enyhe, távolról az uborkáéra emlékeztet, a gyümölcshús pedig lágy és szivacsos állagú. A termést a konyhában különböző ételek elkészítéséhez használják fel; még a magját is megfőzik rizzsel, hogy ragyogó élénkvörös színt, valamint enyhén olajos mogyoróízt adjon annak.

Vietnamban "mennyei gyümölcsnek" hívják; a helyiek úgy hiszik, hogy aki rendszeresen fogyaszt belőle, annak megnő a vitalitása, egészségesebb, hosszabb életű lesz. De vajon helyesen gondolják-e? Friss kutatások valóban azt igazolják, hogy a gac-gyümölcs nagy mennyiségű likopint (egyfajta vörös színű karotinoidot) tartalmaz, 70-szer többet, mint amennyi a paradicsomban található. Ez az erős antioxidáns nem csupán rákellenes hatással bírhat, de az öregedést is késleltetheti.

A gyümölcs karotinban is igen gazdag; akár 10-szer nagyobb koncentrációban tartalmazhat karotint, mint a sárgarépa vagy az édesburgonya. Nem csoda hát, hogy mindezek miatt a sajtó a legújabb szuperételként kezdte emlegetni. A növény a hazai kertészek érdeklődését is felkeltette: hogyan termeszthető a gac-gyümölcs, megél-e vajon nálunk?

Hogyan termeszthető a gac-gyümölcs?

A gac-gyümölcs évelő kúszónövény, amely már az első vagy második évben terem. A magok csíráztatását legalább 8 héttel a szabadba történő kiültetést megelőzően meg kell kezdenünk. A csíráztatás sok türelmet igényel. A gac-gyümölcs magja ugyanis esetenként csak lassan hajt ki, ehhez akár egy hónapra vagy még több időre is szüksége lehet. A csírázást elősegíti, ha a magokat az ültetés előtti éjszakára vízbe beáztatjuk.

Az utolsó tavaszi fagyok elmúltával a fiatal növényt kiültethetjük a kertbe, illetve egy nagyobb ültetőedénybe átültetve melegházban is elhelyezhetjük. Vegyük figyelembe, hogy idővel meglehetősen méretes lombot fejleszt, így ha konténeres növényként tartjuk, az edénye legalább 20 literes legyen. A csíráztatástól számítva körülbelül 8 hónapot vesz igénybe, amíg a növény termőre fordul. Igényei nagyrészt megegyeznek a többi tökfélével.

A gac-gyümölcs gondozása

A gac-gyümölcs jellemzően az enyhe éghajlatú vidékek növénye, ahol az átlaghőmérséklet legalább 15 °C. Az érzékeny növényt ezért a kert védett, napos részébe telepítsük, különben megsínyli az alacsonyabb éjszakai hőmérsékletet. Ha évelőként szeretnénk tartani, a legideálisabb hely számára egy melegház. Egyéb esetben a mi éghajlati viszonyaink között jellemzően egyéves növényként tartható, amelyet azonban a lakásban, egy ablak közelében sikeresen átteleltethetünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?