Hol vannak a magyar pálmaházak? Megmutatjuk!

Hol vannak a magyar pálmaházak? Megmutatjuk!

Trópusi hangulatban.

Idehaza nem bővelkedünk olyan üvegházakban, amelyek a nagyközönség számára is látogathatóak, netán eredeti pompájukat visszaállítva, növényi gyűjteménnyel várják az érdeklődőket.

Összegyűjtöttük a felkereshető pálmaházakat!

ELTE Botanikus kert, azaz a Füvészkert pálmaháza

Aligha kell bárkinek bemutatni a Füvészkertet, és annak pálmaházát, amely jelenős szerephez jutott A Pál utcai fiúkban. Az ELTE Botanikus kertjében több épületben is találunk trópusi különlegességeket, így például az 1893-ban épült, az országban máig is egyetlen Victoria-házban, amelynek nagy vízmedencéje a trópusi, különleges szépségű amazonaszi tündérrózsának vagy a Paraguayból származó rokonának ad otthont. Az 1865-ben épült Pálmaház műemléki védettséget élvez, 2011 óta felújítva várja a látogatókat, méltó helye lett a trópusi, szubtrópusi növények gyűjteményének.

magyar palmahazak 01
epiteszforum.hu

Fővárosi Állat- és Növénykert pálmaháza

America Tropicana: ez a bemutatóhely a csaknem egy évszázadon át Pálmaházként volt ismert. A Pálmaházat eredetileg trópusi növények bemutatására építették, a 2000-ben befejeződött felújítás után azonban a trópusi növények és állatok együttesen kerültek itt elhelyezésre. Napjainkban elsősorban az amerikai kontinens trópusi éghajlatú vidékeinek élővilága került a fókuszba.

A tekintélyes méretű építmény egy központi csarnokból, illetve a hozzá csatlakozó hat oldalszárnyból áll. Ezek mindegyikében buja trópusi növényvilág fogadja, színes madarak repkednek. Két oldalszárnyban rögtön a lombkoronaszinten találjuk magunkat, mintha csak egy esőerdőben sétálnánk. Az oldalszárnyak egyikében afféle hüllőóvodát alakítottak ki. Ide a kert több más pontjáról is kerülnek nemrégiben kikelt vagy született, gyermekkorukat töltő állatok, a gekkóbébiktől kedve egészen a kis krokodilokig. Egy szinttel lejjebb az Akvárium várja a látogatókat.

magyar palmahazak 02
zoobudapest.com

Pálmaház Kertészet, a Gödöllői Grassalkovich-kastély mellett

Sissi gyönyörű kastélya mellett találjuk a pálmaházat, amelyben napjainkban különleges kertészet működik. A Pálmaház Kertészet szorosan kapcsolódik a mellette található Pálmaház Herbáriumhoz, hiszen szinte az összes Herbáriumban kapható termék alapanyaga megvásárolható az árudában. Különlegessége a Kertészetnek a hat, különböző stílusban kialakított mintakert, valamint a széles és unikális választék, a kínálatban megtalálható a Gödöllői Királyi Kastély parkjának összes fafajtája.
A 2015-ben végzett felújításnak köszönhetően a műemlékvédelem alatt álló épület és teljes környezete régi pompájában tündököl. 5700 nm külső terület és 432 nm belső terület szolgálja az idelátogatók kikapcsolódását és örömét.

magyar palmahazak 03
palmahazkerteszet.hu

Festetics-kastély, Keszthely

A Balaton parti városban 2012-ben megnyílt pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititől Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával.

A parkban álló pálmaházat 1880-ban Gróf Festetics (II.) Tasziló építtette a francia H. Cels tervei alapján. Szerkezeti elemei a párizsi Gustave Eiffel műhelyében készültek. Eredetileg a kastély nagyméretű pálmáit és dézsás növényeit gondozták itt – „növényszanatóriumként“ szolgált.

A trópusi és mediterrán növényvilág legszebb fajait bemutató gyűjteményes látványkertnek nem titkolt célja, hogy testközelben bemutasson olyan haszonnövényeket is, amelyeket nap, mint nap használunk, de élőben jellemzően alig néhányan láttunk. Sokan rácsodálkoznak a kakaó, a cukornád vagy a kávé növényre.

A pálmaházi, közel 200 darabos pluméria hibridanyag Európa második legnagyobb gyűjteménye. A trópusi hibiszkuszgyűjtemény 400 hibridről 500 hibridből áll, szintén az elsők közt van Európában, csupán néhány elzárt, közönség előtt nem látogatható magángyűjtemény előzi meg.

magyar palmahazak 04
helikonkastely.hu

A Vácrátóti botanikus kert üvegházi gyűjteménye

A szépséges kert viszontagságos évtizedeiben minden grófi időkben épült üvegház elpusztult, ezért szükség volt új helyet találni a trópusi növények számára. 1958-ban készült el az első jelentősebb, melegvízfűtésű üvegházszárny. Ezt követően, 1985-1987 között új, 3 oldalhajós, 15 méter magas főhajós trópusi pálmaház épült. Az 1969 őszén elkészült hidegház 1997-ben bővítésre és felújításra került, ez jelenleg Magyarország legnagyobb teleltetőháza.

magyar palmahazak 05
botkert.hu

2009-ben adták át a 480 nm területű kaktusz- és pozsgásházat. Hozzá hasonló méretű és rendszerű pozsgás üvegház még sohasem épült Magyarországon.

Az üvegházi gyűjteményben kb. 3000 növényfajt őriznek, amelyek igényeik szerint csoportosítva, külön-külön házakban nyertek elhelyezést. Így van pozsgás-, trópusi, bromélia-, orchidea- és hidegház is. Gazdag az ananászfélék, a kontyvirágfélék, a gyömbérfélék, és a vadon gyűjtött trópusi orchideák gyűjteménye is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR