Úgy gondoltad, hogy a saját termesztésű kávé csak a trópusi vidékek kiváltsága? Van egy jó hírünk! Akár nálunk is lehet otthon kávécserjét nevelni. Bár a klímánk nem kedvez a kerti kávétermesztésnek, megfelelő körülmények között ez az egzotikus növény is jól érzi magát.
A kávécserje képes teremni Magyarország kontinentális éghajlatán is, de nem szabadföldön, hanem csak védett, beltéri körülmények között. Magyarország klímája nem alkalmas a szabadban történő kávétermesztésre, mivel a kávécserjék trópusi éghajlatot, meleg, párás körülményeket, egyenletes hőmérsékletet és fagymentes környezetet igényelnek.
Azonban megfelelő gondoskodással és beltéri termesztéssel a kávécserje Magyarországon is jól érzi magát, például télikertekben, fűtött üvegházakban vagy lakásokban, ahol a hőmérséklet és páratartalom stabilan tartható. Az önporzó tulajdonságú Coffea Arabica különösen alkalmas beltéri termesztésre, hiszen nincs szüksége rovarok általi beporzásra. Ha elegendő fényt, hőt és tápanyagot kap, akkor virágozhat és termést is hozhat.
Az ilyen körülmények között termett kávécseresznye akár éretté is válhat, így Magyarországon is lehetséges otthon saját kávét termeszteni, megfelelő beltéri feltételek mellett.
Lovas-Bíró Alexandra több éve sikerrel neveli mentett kávécserjéjét, mely előbb virágokkal, majd terméssel hálálta meg a gondoskodást. A következőkben Alexandrától ismerhetjük meg a növény történetét és a gondozásával kapcsolatos részleteket.
"A kávécserjékkel való kapcsolatunk eléggé döcögősen indult. Az elsőt 2018 nyarán vettük a férjemmel, de sajnos nem tartott sokáig az öröm, mert barnulni kezdtek a levelei, és tönkrement. Később, 2019-ben vásároltunk egy másik cserjét, ezt egy kertészet „ments meg” osztályáról, hátha meghálálja majd a gondoskodást. Ő az, akiről a történet szól.
Egy ideig egy délnyugati tájolású ablakban éldegélt a fürdőszobában, és egészen szépen összeszedte magát. Majd amikor megépült a télikert nappalink 2022-ben, akkor áthelyeztük oda. Elkezdett rohamosan növekedni, és idén január-február környékén már virágokat is hozott. Mivel önporzó, ezért nem volt gond, hogy kizárólag a lakásban éldegél. Kellemes, édes illata volt a virágoknak, és körülbelül május környékén termés növekedett a virágból.
A termés kezdetben zöld színű, majd körülbelül 8-9 hónap múlva válik pirossá, érett kávécseresznyévé. Akkor lehet szüretelni.
Ő egy Coffea Arabica fajta, aki általános virágföldben éldegél, 22-23 fokos helyiségben. Tápot (egy minden növényhez való tápoldattal kedveskedem neki) hetente/kéthetente kap, locsolni pedig akkor szoktam, amikor a levelei megereszkednek – ez elég látványos. A télikertben minden oldalról kapja a természetes fényt. Amíg befért a kádba, kéthetente letusoltam vízzel a leveleit. Mára sajnos a mérete miatt ez lehetetlen. Kártevők egyszer sem támadták meg szerencsére az évek alatt.
Mivel a virágzás eltérő ütemben zajlott, ezért a szüretelés is folyamatos lesz. Már elkezdtük a szárítási folyamatot, reményeink szerint karácsonyra már a saját kávénkat kóstolhatjuk.
A következő nagy álom, hogy a vaníliánk is meglepjen egy virággal, és termést is hozzon."
A fentiekből látható, hogy a saját kávé megtermelése időigényes folyamat lehet, de megéri a fáradozást, ha szeretnénk egy kis trópusi hangulatot csempészni otthonunkba. Ha betartjuk a gondozási tanácsokat, egy nap talán már a saját ültetvényünk kávéját kóstolhatjuk.