Homoktövis: a kertben termő gyógyszertár

Homoktövis: a kertben termő gyógyszertár

Gyümölcsét istenítik a keleti kultúrákban, ráadásul egyszerűen felnevelhető fácskája van.

Napjainkban Kínában szent gyümölcsként, Japánban hosszú élet gyümölcseként, Indiában Istenek gyümölcseként tisztelik. A tibeti pedig orvoslás gyógyszerként alkalmazta, az egészség kincsestárának nevezték. Néhány éve hazánkban is divatba jött, nagyon hasznos és mutatós növény. Bár a szedése nem valami kellemes a tövisek miatt, de ettől eltekintve megéri termeszteni.

homoktovis 01

A homoktövis 3-4 méter magasra megnövő cserje, az ezüstfafélék családjába tartozik. Homokfának és ezüsttövisnek is nevezik. Gyökérsarjakkal terjed, hajtásvégei szúrós tövisekben végződnek.

Levelei lándzsa alakúak, eleinte ezüstös-szőrösek, majd sötétzölddé válnak. Kétlaki növény, ezért telepítéskor porzó és termő egyedeket egyaránt kell ültetni. Március-áprilisban hozza virágait, narancsszínű termései augusztus-szeptemberben érnek be. A termések nem potyogna le, akár egész télen rajtamaradnak a cserjén, jól bírják a fagyokat.

homoktovis 02

Ázsiából terjedt el, korábban nálunk is gyakori volt a Dráva és a Duna vidékein, a Balaton északi partján, patak és folyómedrek mentén. A mederszabályozások miatt annyira megritkult az állomány, hogy mára védetté vált. Termeszthető kiskertben, gazdaságban, így hozzájuthatunk az érett gyümölcshöz.

A kínai, tibeti, japán és az indiai gyógyítók évezredek óta használják a növénynek szinte minden részét. Keringésjavításra, általános állapot, fizikai erőnlét fokozására, sebek, fekélyek, gyomorbetegségek, bőrproblémák kezelésére alkalmazták eredménnyel. A korabeli krónikák szerint a kínai császárok kedvelt csemegéje volt. Plinius krónikában is szó esik a homoktövisről, Hippokratész pedig gyomorgyógyszerként tesz róla említést. Elnevezése valószínűleg a görögöktől származik.

homoktovis 03

Európa szerte sok helyen használták, pl. Németországban, Franciaországban dzsemet, kompótot, üdítőket, likőrt készítettek belőle, Oroszországban inkább lekvár főzéshez használták.

Az érett termés természetes C-vitaminforrás, növeli a szervezet ellenálló képességét, erősíti az immunrendszer működését, segíti a fertőzésekkel szembeni védekezést. Az E-vitaminnal, flavonoidokkal, karotinnal együtt hozzájárul a szabad gyökök elleni védekezéshez. Eredménnyel alkalmazható fáradékonyság, lábadozás idején, lázas- megfázásos betegségek kezelésre.

homoktovis 04

Zsíros olaja jótékonyan befolyásolja a bőr állapotát, szárazbőr kezelésre kiváló. B-vitamin komplexet, vasat, cinket, káliumot, magnéziumot, A,- és E-vitamint tartalmaz.

A frissen préselt olaját szezámmaggal keverik, így a kétféle olaj erősíti egymás hatását. Fekélyek, sebek, műtéti hegek, öregedési folyamatok lassítására jó eredménnyel használható.

Levelét teaként fogyasztják. Gyulladás, fertőzés, vírusellenes hatású, influenza, torokgyulladás, herpesz esetén hatékony, immunerősítő, serkenti a szív működését és májvédő hatása is van. Folsavat, kalciumot, magnéziumot és mangánt tartalmaz.

homoktovis 05

A népi gyógyászat ízületi gyulladás esetére javasolja a homoktövis levelének használatát, dunsztkötés formájában.

A kereskedelemben sokféle homoktövis termék beszerezhető: kapszula, tea, granulátum, őrlemény, kenőcs, lekvár, szörp, méz, olajok formájában. Számos kozmetikum, pl. szappan, testápoló tartalmaz homoktövis kivonatot. Aki termeszti és hozzájut nagyobb mennyiséghez, azok otthon is készíthetnek belőle egy-két dolgot.

Az érett bogyókat, a cserjék leveleit száríthatjuk is. Téli teakeverékhez használhatjuk mindkettőt.

homoktovis 06

Homoktövis mézben

Az üveg ¾ részét megtöltjük a bogyókkal és felöntjük mézzel, majd a kupakkal jól lezárjuk és rakhatjuk is a polcra. Ősszel és télen vitaminbombaként fogyaszthatjuk akár önmagában, akár tea ízesítőjeként, de vajas kenyérre is tehetjük, egészséges és finom reggeli. Vagy az érett friss bogyókat összetörjük, mézzel és vajjal kikeverjük, így kenjük meg a kenyeret.

Gyümölcssaláta

A bogyók augusztus-szeptemberi érésekor, frissen érdemes salátát készíteni. A vele egy időben érő gyümölcsökkel keverhetjük, pl. szilva, alma, körte, szőlő, szeder, de kompótot is adhatunk hozzá, pl. zölddiót vagy cseresznyét. Az összekevert gyümölcsdarabokat locsoljuk meg mézzel és a keveréket hűtsük le.

Homoktövis befőtt

Hasonlóan más gyümölcsökhöz, a homoktövisből is készíthetünk befőttet. A hőkezelés miatt veszít a C-vitamin tartalmából, de nagyon különleges ízű lesz, amit a gyümölcssalátához vagy a gyümölcsleveshez adva fogyaszthatunk. Érdemes kicsi üvegekbe rakni, amit egyszerre fel is használunk. Fűszere a szegfűszeg, fahéj és a kardamon. Az üvegeket célszerű száraz dunsztban tenni.

Homoktövis a faiskiolák kínálatában >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR