Batávia, a saláták legjobbika

Batávia, a saláták legjobbika

A batávia saláta ötvözi a jégsaláta és a leveles saláták összes jó tulajdonságát: ropogós, természetes színekben gazdag, ízletes és pillanatok alatt előkészíthető.

A salátafélék (Lactuca nemzetség) újabb variációja a burgundi vagy zöld színben fellelhető leveles zöldség, a batávia saláta.

Főleg Európa mediterrán részein termesztik és fogyasztják, nálunk csak a gazdag választékú zöldségeseknél kapható. Ennek legfőbb oka, hogy nem könnyű szállítani és sokáig nem bírja a tárolást sem. Így csak a közelben megtermelt batávia saláta kerül igazán frissen a zöldségeshez.

A jégsaláták legjobbika

A batávia saláta levele olyan friss és ropogós, mint a jégsalátáé. Színe sötétebb zöld, de termesztik sárgás és vöröses színű változatát is. Levelei puhábbak, mint a lollo-típusú salátáké, s mivel fejet sem képez (csak idősebb korában), levelei szép fodrosak maradnak.

Fiatalon

A batávia saláta előkészítése nem okozhat gondot senkinek, mivel a levelek egyesével állnak, nem kell bajlódnunk a salátafej szétbontásával. A batávia saláta nem bújik meg a többi, salátába aprított zöldség között: markáns, fűszeres íze miatt érdemes kevésbé jellegzetes aromájú, viszont különleges színű salátafélékkel keverni.

Finom?

Dísznövényként is megállja a helyét

Zöldségként ültetve a kert éke is lehet! A batávia salátákat könnyű termeszteni, színük és formájuk miatt dísznövényként sem fogunk csalódni bennük. A levelek sötétzöld színéből következtethetünk magas klorofill tartalmuk, amely jótékony hatással van szervezetünkre.

A batávia víztartalma alacsonyabb, mint a jégsalátáé, ezért frissességét a hűtőben tárolva sem tartja meg egy-két napnál tovább. Friss salátákba ajánljuk; ha főzni, grillezni vagy sütni szeretnénk, a jégsaláta vagy a radicchio jobb választásnak tűnik.

Hobbikertben palántázással termesszük, mert így jóval rövidebb ideig foglalja el a területet. A palántaültetésnek fontos és általános szabálya, hogy a 3-4 leveles palántákat magasan kell ültetni, hogy "alájuk fújjon a szél".

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR