Galambbegy saláta: őszi vetés, téli zsákmány

Galambbegy saláta: őszi vetés, téli zsákmány

Míg a magyarok elsősorban a népmesékből ismerik, Svájcban igen nagyra értékelik a madársalátának vagy mezei salátának is nevezett aranyos növénykét.

Magyarországon ma már inkább csak a népmesékből ismerjük a galambbegy salátát (mezei saláta, gyökönkécske, téli cikória), Svájcban azonban igen nagyra értékelt, elsősorban téli saláta. A termesztők csokrokba kötik sötétzöld levélrózsáit, úgy árusítják az ínyencek számára. Régebben csak a mezőkön gyűjtötték e salátanövény unokatestvérét, de a középkor végétől kezdve termesztették is. A növényt madársaláta (Valerianella locusta) néven is ismerik. Magyarországon is honos, bokrok között, fasorok alatt, parlagokon terem. Arasznyi magasra nő, virága halványkék.

Termesztése

Talajban nem válogat, a gyengébb talajokon is jól fejlődik. A magját szeptember végén-október elején vessünk el 1-2 cm mélyen. Mindössze 10-15 cm magasra nő és fejet nem fejleszt, csupán húsos leveleket.

A kikelt állományt a fagyok ellen falombbal, lekaszált fűvel kell takarni. Enyhe időben már a tél második felében szedhetők a C- és B-vitaminokban gazdag levelek.

Szüret után

Piaci helyzet

A termelés csúcspontja már néhány éve decemberre esik. A piac törvénye szerint az ár ilyenkor a mélypontra zuhanhatna, de erről szó sincs, hiszen ilyenkor növekszik meg iránta a kereslet is. Októbertől kezdve egyenletesen emelkedik az ár az árutömeg gyarapodásának ellenére, és januárban lesz a legmagasabb. Márciusban, áprilisban az üvegházak kiürülnek és a sok saláta elözönli a piacot.

Egy kanál dressing

Más saláták, mint a pitypang, a cikória és a jégsaláta nem bizonyultak jelentős vetélytársnak a piacon. Hiszen mely saláta versenyezhetne a galambbegy leveleivel, melyeket összekevertek reszelt gyömbérgyökérrel és vékony narancsszeletekkel? Ha kanálszerű alakjáról nem ismernénk fel - épp elfér benne egy apró korty salátaöntet -, akkor harapjunk bele egy levélkébe és máris megérezzük mogyoróra vagy dióra emlékeztető ízét, amelyet a benne található illóolajok kölcsönöznek a növénynek. Energiatartalma alacsony, vastartalma magas, sok vitamint és ásványi sót raktároz. Hűvös, párás helyen jól eltartható, ha néha megpermetezik egy kis vízzel. A hűtő zöldségfiókjában 3-4 napig is eláll. Érdemes fóliatasakban tartani, hogy ne vegye át a többi étel szagát.

Mindjárt kész

Zöldséges-gyümölcsös vacsoratipp

Hozzávalók:

600 g galambbegy saláta
120 g dióbél
2 db kis Granny Smith alma (zöldalma)
250 g sajt finomra szelve
5 evőkanál olívaolaj
1 db citrom
2 evőkanál borecet
só és bors

A salátát 3-4-szer vízbe merítve mossuk át, hogy az apró homokszemcséktől is megszabaduljunk, azután szárítsuk meg. A nagy leveleket vágjuk 2-3 csíkra. A sajtot daraboljuk egy kis edénybe. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, daraboljuk egy citromos vizet tartalmazó edénybe (így az alma húsa nem barnul meg). A dióbelet kézzel morzsoljuk apró darabokra, a legszebbeket egészben őrizzük meg díszítés céljára. A borecetet és a olívaolajat keverjük össze, majd fűszerezzük salátánkat sóval és borssal. Közvetlenül a felszolgálás előtt tegyük a hozzávalókat tálba, alaposan forgassuk át, hogy a saláta beigya a levet. Díszítsük diógerezdekkel.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR