Halványító zellert a húslevesbe?

Halványító zellert a húslevesbe?

A zellergumó mellett még sokféle dologra használhatjuk a zeller növényt. Bemutatjuk ezt a kora tavasszal hajtó zöldségnövényt, amely az első fagymentes tavaszi napokon már friss zöld leveleket hoz.

A hagyományos zellernek (Apium graveolens) viszonylag hosszú szára van, értéke mégis inkább gyökérgumójában keresendő, míg a halványított változatának egyrészt világosabb színe és enyhébb íze van, hosszabb is, és nem olyan erősek a rostjai, könnyebb darabolni és megrágni is.

Halványító

Termesztése kicsi macerás

A palánták felnevelése nehézkes, ezért célszerű felnevelt, erőteljes palántákat vásárolni és ezeket elültetni a májusi fagyok elmúltával. A levelek fejlődése idején földdel feltöltögetjük a töveket vagy alufóliával vesszük őket körül, hogy a levélnyelek fehérek maradjanak.

A levelek szedését augusztus elején lehet kezdeni. Egy tő 20-30 levélnyelet ad. Ezekből ízletes saláta készíthető. Az utóbbi években igen keresett fűszernövénnyé lépett elő.

Mire figyeljünk vásárlásakor?

A zellergumó szép nagyra meg tud nőni őszre, így sokszor darabolva kapható a piacon. Én egy kicsit mindig elborzadok a rozsdás és koszos kés láttán, amivel darabolják, de még nem hallottam se komolyabb sérülésről, se mérgezésről. A zellergumó hajlamos a rothadásra, illetve lehetnek benne szivacsos részek is, utóbbiakkal semmi különös probléma nincs, csak nem olyan gusztusos. A gumót alaposan meg kell vizsgálni, kicsit megnyomogatni, és ha puha, akkor vagy rothad, vagy szivacsos, tehát ne vegyük meg. Belső felületén rozsdaszínű foltocska lehet, ez általában a levegő miatti barnulás, csak esztétikai hiba, nem betegség.

A Bloody Mary koktél a 1920-as évek Párizsának találmánya. Hogy mi köze a zellerhez?

A 60-as években történt, hogy egy chicagói hotelben Bloody Mary koktélt szervíroztak, de a szomjas vendég nem tudta mivel megkeverni italát, ezért a csapszéken talált zellerből tépett egy szárat, amivel segített problémáján.

Nyár elején az előző évi gumók már elfogytak, az újak még nem nőttek meg, ezért pici, csökevényes gumójú zellert lehet csak kapni. Nem kell megijedni tőle, ez természetes, ilyenkor nem is érdemes vacakolni a pici gumóval, a szárát és levelét használhatjuk az ételekhez. Vagy vegyük a halványító zellert, azt megmosva és felaprítva lehet mondjuk sajtkrémes falatkáknak elkészíteni.

A levelek és szár legyenek frissek, ne fonnyadtak, száradtak. A gumónál pedig szokás szerint arra kell figyelni, hogy ne legyen nagyon ráncos, fonnyadt, puha. A darabolás ellenőrzési szempontból kifejezetten előnyös, mert a belsejét is láthatjuk. Persze a szép nagy zellergumókat sem kell megvetni, hiszen rántott zellernek éppen ezek jók. A rántott zeller pedig legalább olyan finom, mint a morzsás karfiol vagy az igazi marcipán, szóval nagyonnagyonnagyon.

Zellekocka. Nyami.
Rántott zellerkocka Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Már az ókorban is...

Az ókori görögök a virágcsokor helyett egy köteg zellerrel jutalmazták az atlétikai versenyek győzteseit. A Lómaiak (bocs, Rómaiak) vértisztító növényként tisztelték, valószínű ez lehet a magyarázata, hogy zellerből font koszorút hordtak a másnaposságtól tartó férfiak.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR