Friss, zsenge, roppanós: mi legyen májusban a spárgával?

Friss, zsenge, roppanós: mi legyen májusban a spárgával?

Ha május, akkor a spárgaszezon. Ilyenkor takaríthatjuk be spárgaültetvényünk 'gyümölcsét'. Ha elmulasztjuk a szezont, akkor később már csak konzervet vagy távoli vidékek drága spárgáját fogyaszthatjuk. Most meghozzuk az étvágyat a termesztéshez is!

Egészséges

A spárga gyakran mint előétel kerül asztalunkra, lágy vajjal, ízletes mártással leöntve, esetleg levesként vagy zöldségköretként. Így is nagyszerű, de miért ne próbáljunk ki néhány új, izgalmas változatát? Jó, ha tudjuk, hogy a spárga kiváló étrendi hatással rendelkezik: alacsony a szénhidráttartalma, viszont magas a B-, és C-vitamin tartalma, összetevői miatt különösen ajánlott várandós mamáknak, fogyókúrázóknak. De hogyan döntsük el, milyen a jó spárga?

Spárgatorta
Sajtos spárgatorta Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Minél fiatalabb, annál jobb

Halványított spárga vásárlásakor keressük a fehér, zsenge, lédús sípokat. Finoman nyomkodjuk meg a vastagabb tövi részénél: ha cseppek jelennek meg a vágás felületén, kétség sem férhet a zöldség frissességéhez. A zöld spárga esetében hasonló a helyzet, de számítanunk kell arra, hogy ezek a sípok kicsit rostosabbak, mint azt a halványított változat esetében tapasztaltuk. Függetlenül színétől, a spárga akkor a legfinomabb, ha a szedés után 1-6 órával fogyasztjuk. Cukortartalma ugyanis vágás után elkezd lebomlani és ízéből is folyamatosan veszít.

Saláta
Tojásos zöldspárgasaláta Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

A méret a lényeg? Mire figyeljünk a zöldségesnél

A spárgasípokat leggyakrabban csokorba kötve kapjuk: alaposan nézzük meg a belül lévőket is! Felületén ne legyenek foltok, rothadó, lágy részek. Az is fontos szempont, hogy nagyjából azonos méretű, közepesen vastag sípokat vegyünk, így egyszerre főnek vagy sülnek meg és nem kerül a tányérra szétfőtt vagy még ropogósan nyers zöldség. Minél vastagabb a síp, annál gyakrabban futhatunk fás részekbe.

Hámozzuk vagy ne? Fontos az előkészítés

Az első műveletek minden esetben a mosás és a sípok tövének levágása legyen. Így nem marad rajta fonnyadt, megbarnult rész. A hámozáshoz lehet vásárolni speciális spárgahámozó kést, amelyet krumplihámozóval vagy vékony pengéjű késsel helyettesíthetünk. A spárga sípját vékonyan, a tövétől felfelé haladva hámozzuk. A sípok csúcsánál felesleges, de az alatt 4-5 centiméterrel már szükségessé válhat a külső réteg eltávolítása, amennyiben túl idős zöldség került a kosarunkba. A zöld spárgának csak az alsó 3-4 centiméterét kell hámozni; ha fásnak látjuk, inkább vágjunk le belőle. Nincs kiábrándítóbb, mint a szálkás falat az elegáns spárgakölteményben.

Fincsi, mi? A termesztéséről itt már írtunk, szaporítóanyagot pedig innen vagy innen lehet rendelni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR