Mentőötletek + 2 különleges, finom recept!
Védett zugokban, melegebb helyeken hazánkban is sokan nevelgetnek fügefát, és nagy örömmel nyugtázzák, ha nem fagy el télen. Nyár végén viszont csappan a lelkesedés, hiszen hiába hoz gyümölcsöket, ha azoknak már nincs idejük beérni, és a fa tele van kicsi, kemény zöld gyümölcsökkel.
A füge érése örökös vita tárgya, egyesek szerint utóérik, mások éppen az ellenkezőjét állítják. A fügék akkor érnek, ha etilén gáz éri őket, amit természetes körülmények között maga a gyümölcs termel. Más utóérő gyümölcsökkel ellentétben, a fügére csak akkor hat az etiléngáz, ha már a késői fejlődési stádiumban van. Azaz az a gyümölcs, amelyiknél már megkezdődött az érés, akár a szobában is utóér, vagyis a puha gyümölcs szedés után édesebbé válik pár nap alatt, papíron kiterítve. Viszont a kemény, zöld füge nem fog utóérni.
Mit tehetünk, hogy ne legyenek éretlen fügéink?
Csipkedd le a hajtásokat. A fügefa az új hajtások végén hozza a terméseket. A csipkedést akkor ajánlatos elvégezni, amikor megjelennek az első levelek tavasszal. Ez a fajta csipkedés nem azt jelenti, hogy az egész hajtást lenyisszantjuk, hanem megkeressük a zöld, hajlékony új hajtásokat, és a felső leveles részt levágjuk úgy, hogy 5 leveles ág maradjon a növényen. A szezonban később is alkalmazhatjuk ezt az eljárást. Így kevesebb füge marad a növényen, aminek beérlelésére energiát kell fordítani.
Csökkentsd a fügék számát! Ha nyár közepén realizálod, hogy túl sok füge van a fán, és nem biztos, hogy beérnek, akkor ajánlatos megritkítani őket, hogy a növény a kevesebb gyümölcs érlelésére fordítsa az energiáját. A legkisebb, legzöldebb fügéket szedd le.
Olajozd be a fügéket! Segíthetjük a fügék beérését, ha egy kis olajjal megkenjük a gyümölcsöket! Ehhez némi olívaolajra lesz szükségünk, amibe egy ecsetet mártunk, és finoman megkenjük a füge alsó felén (szárral szemben lévő rész) lévő kis pötty környékét. Ezzel megakadályozzuk az etiléngáz elillanását és gyorsabb érésre ösztönözzük a növényt. Ilyen módon kezelve akár 2 nap alatt is beérhetnek a gyümölcsök, természetesen csak akkor, ha már amúgy is megindult az érési folyamat. A teljesen éretlen gyümölcsnél viszont akár lehullást is okozhat a módszer.
Zacskós banán módszer. A fügének min. 15 °C-os átlagos napi hőmérsékletre van szüksége az éréshez – ha ennél hidegebb van, a fa nyugvó állapotba kerül. Ha látjuk, hogy hideg idő közeledik, szedjük le a fügéket és tegyük őket egy papírzacskóba, egy banánnal együtt. A banán nagy mennyiségben termel etiléngázt, így segíti a füge érését (amennyiben már megkezdődött az érési folyamat).
Fogyasszuk őket zölden!
Két finom receptet mutatunk arra az esetre, ha mégis éretlen, zöld fügékkel kell valamit kezdenünk!
Szalonnás – zöld fügés tészta
Hozzávalók:
- kb. 450 g fettucine tészta (egyfajta szélesmetélt)
- 1 közepes hagyma, apróra vágva
- 340 g éretlen, zöld füge – megmosva és apróra vágva
- kb. 110 g pancetta (ami a sertés hasfalából készült, olasz fűszeres szalonna ), apróra vágva
- csipetnyi csípős pirospaprika pehely
- ½ bögre száraz fehérbor
- olívaolaj
- só
- reszelt parmezán
Elkészítés:
Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, tegyük bele a hagymát, és pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a szalonnát és süssük még 2 percig, közepes lángon.
Adjuk hozzá a fügét és süssük, amíg a szalonna ropogós nem lesz. Öntsük hozzá a bort és főzzük, amíg az alkohol elpárolog, aztán sózzuk, és ízesítsük csípős paprikával. Öntsünk hozzá fél bögre vizet, és főzzük 15-20 percig, amíg a fügék puhák, barnák nem lesznek. Főzzük ki sós vízben a tésztát, a főzővizéből tegyünk félre fél bögrényit. A kifőtt tésztát tegyük egy serpenyőbe, a félretett főzővízzel együtt, és szórjuk meg reszelt parmezánnal. Tegyük hozzá a szószt, keverjük össze az egészet, hogy a szósz alaposan befedje a tésztát, és tálaljuk forrón, sajttal megszórva.
Dzsem éretlen, zöld fügéből
Hozzávalók:
- 1 kg éretlen, zöld füge
- 1 kg cukor
- 5 ½ bögre víz
- 1 citrom
- 4 szegfűszeg
Elkészítés:
Mossuk meg a fügét, és távolítsuk el a szárát.
Töltsünk meg egy nagy lábost vízzel, és forraljuk a fügéket kb. 10 percig.
Hagyjuk kihűlni.
Ha már kihűlt, óvatosan, préseljük ki a fügéket, hogy megszabaduljunk a kellemetlen „éretlen” mellékíztől, majd még egyszer ismételjük meg a forralást és a préselést.
Forraljunk fel 5 ½ bögre vizet a cukorral együtt egy másik lábosban.
Tegyük bele a kispréselt fügéket és a szegfűszeget.
Forraljuk kb. 25 percig.
Végül adjuk hozzá a citromlevet és forraljuk még 5 percig.