Mit tegyél, ha nem érik be a fügéd, és tele vagy zöld gyümölcsökkel?

Mit tegyél, ha nem érik be a fügéd, és tele vagy zöld gyümölcsökkel?

Mentőötletek + 2 különleges, finom recept!

Védett zugokban, melegebb helyeken hazánkban is sokan nevelgetnek fügefát, és nagy örömmel nyugtázzák, ha nem fagy el télen. Nyár végén viszont csappan a lelkesedés, hiszen hiába hoz gyümölcsöket, ha azoknak már nincs idejük beérni, és a fa tele van kicsi, kemény zöld gyümölcsökkel.

A füge érése örökös vita tárgya, egyesek szerint utóérik, mások éppen az ellenkezőjét állítják. A fügék akkor érnek, ha etilén gáz éri őket, amit természetes körülmények között maga a gyümölcs termel. Más utóérő gyümölcsökkel ellentétben, a fügére csak akkor hat az etiléngáz, ha már a késői fejlődési stádiumban van. Azaz az a gyümölcs, amelyiknél már megkezdődött az érés, akár a szobában is utóér, vagyis a puha gyümölcs szedés után édesebbé válik pár nap alatt, papíron kiterítve. Viszont a kemény, zöld füge nem fog utóérni.

fuge zold recept 02

Mit tehetünk, hogy ne legyenek éretlen fügéink?

Csipkedd le a hajtásokat. A fügefa az új hajtások végén hozza a terméseket. A csipkedést akkor ajánlatos elvégezni, amikor megjelennek az első levelek tavasszal. Ez a fajta csipkedés nem azt jelenti, hogy az egész hajtást lenyisszantjuk, hanem megkeressük a zöld, hajlékony új hajtásokat, és a felső leveles részt levágjuk úgy, hogy 5 leveles ág maradjon a növényen. A szezonban később is alkalmazhatjuk ezt az eljárást. Így kevesebb füge marad a növényen, aminek beérlelésére energiát kell fordítani.

Csökkentsd a fügék számát! Ha nyár közepén realizálod, hogy túl sok füge van a fán, és nem biztos, hogy beérnek, akkor ajánlatos megritkítani őket, hogy a növény a kevesebb gyümölcs érlelésére fordítsa az energiáját. A legkisebb, legzöldebb fügéket szedd le.

Olajozd be a fügéket! Segíthetjük a fügék beérését, ha egy kis olajjal megkenjük a gyümölcsöket! Ehhez némi olívaolajra lesz szükségünk, amibe egy ecsetet mártunk, és finoman megkenjük a füge alsó felén (szárral szemben lévő rész) lévő kis pötty környékét. Ezzel megakadályozzuk az etiléngáz elillanását és gyorsabb érésre ösztönözzük a növényt. Ilyen módon kezelve akár 2 nap alatt is beérhetnek a gyümölcsök, természetesen csak akkor, ha már amúgy is megindult az érési folyamat. A teljesen éretlen gyümölcsnél viszont akár lehullást is okozhat a módszer.

Zacskós banán módszer. A fügének min. 15 °C-os átlagos napi hőmérsékletre van szüksége az éréshez – ha ennél hidegebb van, a fa nyugvó állapotba kerül. Ha látjuk, hogy hideg idő közeledik, szedjük le a fügéket és tegyük őket egy papírzacskóba, egy banánnal együtt. A banán nagy mennyiségben termel etiléngázt, így segíti a füge érését (amennyiben már megkezdődött az érési folyamat).

fuge zold recept 03

Fogyasszuk őket zölden!

Két finom receptet mutatunk arra az esetre, ha mégis éretlen, zöld fügékkel kell valamit kezdenünk!

Szalonnás – zöld fügés tészta

Hozzávalók:

 • kb. 450 g fettucine tészta (egyfajta szélesmetélt)
 • 1 közepes hagyma, apróra vágva
 • 340 g éretlen, zöld füge – megmosva és apróra vágva
 • kb. 110 g pancetta (ami a sertés hasfalából készült, olasz fűszeres szalonna ), apróra vágva
 • csipetnyi csípős pirospaprika pehely
 • ½ bögre száraz fehérbor
 • olívaolaj
 • reszelt parmezán

Elkészítés:

Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, tegyük bele a hagymát, és pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a szalonnát és süssük még 2 percig, közepes lángon.
Adjuk hozzá a fügét és süssük, amíg a szalonna ropogós nem lesz. Öntsük hozzá a bort és főzzük, amíg az alkohol elpárolog, aztán sózzuk, és ízesítsük csípős paprikával. Öntsünk hozzá fél bögre vizet, és főzzük 15-20 percig, amíg a fügék puhák, barnák nem lesznek. Főzzük ki sós vízben a tésztát, a főzővizéből tegyünk félre fél bögrényit. A kifőtt tésztát tegyük egy serpenyőbe, a félretett főzővízzel együtt, és szórjuk meg reszelt parmezánnal. Tegyük hozzá a szószt, keverjük össze az egészet, hogy a szósz alaposan befedje a tésztát, és tálaljuk forrón, sajttal megszórva.

Dzsem éretlen, zöld fügéből

Hozzávalók:

 • 1 kg éretlen, zöld füge
 • 1 kg cukor
 • 5 ½ bögre víz
 • 1 citrom
 • 4 szegfűszeg

Elkészítés:

Mossuk meg a fügét, és távolítsuk el a szárát.
Töltsünk meg egy nagy lábost vízzel, és forraljuk a fügéket kb. 10 percig.
Hagyjuk kihűlni.
Ha már kihűlt, óvatosan, préseljük ki a fügéket, hogy megszabaduljunk a kellemetlen „éretlen” mellékíztől, majd még egyszer ismételjük meg a forralást és a préselést.
Forraljunk fel 5 ½ bögre vizet a cukorral együtt egy másik lábosban.
Tegyük bele a kispréselt fügéket és a szegfűszeget.
Forraljuk kb. 25 percig.
Végül adjuk hozzá a citromlevet és forraljuk még 5 percig.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR