A füge téli takarása: tények és tévhitek

A füge téli takarása: tények és tévhitek

A füge téltűrésével kapcsolatban sok tévhit alakult ki.

Pedig egy dolog ismerete fontos csupán: a hőmérséklet ne süllyedjen -15 fok alá. A füge ugyanis -15 fokig bírja a téli hideget.

A füge téltűrése

Ez természetesen megfelelően befásodott növényre igaz, egy későn kihajtott, metszés vagy fajtajelleg miatt zölden maradt vesszejű füge ennél jóval fagyérzékenyebb, már akár -10, -12 fokos hőmérséklet esetén is visszafagy.

Ezek a -15 fok környéki és ennél alacsonyabb hőmérsékletű éjszakák egy-egy télen általában mindössze 1-2 alkalommal fordulnak csak elő, a többi nappal vagy éjszaka időjárása (hó, ónos eső, szél, huzat) teljesen lényegtelen.

Tudni kell viszont, hogy egyetlen -15 fok alatti hőmérsékletű éjszaka végzetes a füge számára: részben vagy teljesen el tud fagyni.

A megfelelő szintkülönbségű dombtetőkön, domboldalakon a kisugárzási inverzió következtében jóval ritkábbak a füge számára kritikus hőmérsékleti értékek. Illetve a belvárosok épületekkel sűrűn beépített részei a városi hőszennyezésnek köszönhetően szintén előnyt élveznek a völgyekkel, lapos, mély fekvésű, ritkásan beépített helyekkel szemben.

Nagyban segítheti a füge téli túlélését, ha a növényünket a fűtött lakóház falának közvetlen közelébe ültetjük, ezáltal az épület által sugárzott hő segíthet abban, hogy a fal közelében a hőmérséklet ne süllyedjen kritikus tartományba.

fuge teli takarasa 03

A füge téli takarása

A téli takarást illetően legfontosabb tudnivaló az, hogy a növény nem termel hőt, ezért hiába "öltöztetjük fel", csomagoljuk be, ha nem tudunk hozzáadott hővel szolgálni, a füge vagy bármilyen más, korlátozottan téltűrő növény ugyanúgy fagykárt fog szenvedni,

Sok helyen látok oszlopszerűen bebugyolált növényt, amely megoldás csak akkor lehet segítségünkre, ha nagyon véletlenszerűen rövid ideig és nagyon minimálisan csökken a hőmérséklet a kritikus szint alá. Egy konkrét példa: a tél legalacsonyabb hőmérséklete 1 óra időtartamra -15,8 fok, ez esetben túlélhet a bebugyolált füge.

De a tapasztalat az, hogy az ilyen eseteknek csak nagyon kicsi a valószínűsége, ezért sokan panaszkodnak, hogy a bebugyolált fügéjük a "takarás ellenére" elfagy még akkor is, ha szalmával, szénával, lombbal, hőszigetelő anyaggal töltik ki a takarás alatti teret.

Ráadásul a szalmás, szénás takarás alá gyakran beköltöznek a pockok és körberágják a fa kérgét.

fuge teli takarasa 04

Mi akkor a megoldás?

Egy sátorszerű takarást kell kialakítani, ami hasonlít az indián sátorra, azaz alázárt légtér van a takarás alatt.

Az alázárt légteret pedig a takarás alatt szabadon hagyott talaj hője fűti, ami mindig sokkal magasabb hőmérsékletű, mint egy havazás utáni derült, szélcsendes éjszakán a hótakaró feletti levegő.

A cél az, hogy a talaj hőjét minél jobban megőrizzük a takarás alatt, illetve lehetőség szerint minél nagyobb felületű legyen a takarás alatti szabad talajfelszín.

Nagy felületű talaj esetén nagyobb hőmennyiség fűti az alázárt légteret, ahol a füge is van.

fuge teli takarasa 05

A sátor váza lehet fa vagy vas, középre le kell bökni, verni egy karót, oszlopot, rudat, aminek a tetejére oldaltartókat kell rögzíteni, ezek tartják majd a takarást.

Ha kész a váz, erre kell teríteni takarót, lepedőt, annyi rétegben, amennyit a váz elbír. Majd kívülre egy nejlon borítás kell, arról a hó könnyebben lecsúszik, letakarítható. Ugyanis figyelni kell arra, hogy ha nagy hó esik, a hó súlya össze tudja zúzni a takarást és alatta a fügét.

Mivel egy télen általában csupán néhány éjszaka van, ami kritikus lehet a fügénk számára, akinek van rá ideje, illetve figyeli az időjárás előrejelzéseket, arra a néhány kritikus éjszakára egy 100 W-os izzót is betehet a takarás alá, így plusz hőforrásunk is van.

fuge teli takarasa 06

A takarás levétele

A takarás levételének időpontja kulcsfontosságú, ugyanis a takarás alatt enyhe tél és korai tavaszodás esetén melegebb van, így fügénk hamarabb megindul, olyan mértékben, hogy egy későbbi mérsékeltebb hideg is kárt tehet benne. Ezért a takarást szintén az előrejelzett időjárás függvényében időben el kell távolítani, amikor már az évszak előrehaladtával a -15 fokos kritikus érték beláthatóan már nem fordul elő.

Többrétegű hőszigetelés

Mivel a kertünk és a fügeültetvényünk fügéi olyan dombtetőn vannak, ahol a -15 fokos kritikus érték nem fordul elő, a takarást egy barátom képén szemléltetem, aki nem bízta a véletlenre és atombiztos takarást épített.

Többrétegű hőszigetelés, szalmabálák, belül pedig egy 100 W-os izzó, így -23,1 fokos téli abszolút minimum mellett sem lett a fügebokra a fagy áldozata.

Mivel belül is mérte a hőmérsékletet, így tudjuk, hogy -13 fok lett a takarás alatt, így a füge sértetlenül megúszta a telet, igaz, 2 fok híján. Az a tény, hogy ilyen komoly takarás, plusz fűtés mellett is csak 2 fokon múlt, érzékelteti, hogy a pusztán bebugyolálás miért nem elegendő. Hozzá kell tenni, hogy -23 fok szerencsére nem gyakran fordul elő, ráadásul nagyon hideg tél után vagyunk, -18, -20 fok mellett az általam leírt takarási módszerrel megvédhető a füge. A szimplán bebugyolálással nem.

Jó téltűrő fügefajtát ültessünk

Még egy fontos dolog: lehetőleg olyan fügefajtát ültessünk, amiről tudjuk, hogy milyen a téltűrése és a gyümölcs minősége.

Ugyanis vannak fagyérzékenyebb és későn érő fügék, ezeket jobb elkerülni.

A mi fajtáink ezeknek a kritériumoknak megfelelnek, 15-20 év tapasztalatai alapján válogattuk ki őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR