Sárgul a fügefa levele? Íme a lehetséges okok!

Sárgul a fügefa levele? Íme a lehetséges okok!

Tehetünk a baj ellen, persze, csak ha sikerült felállítani a diagnózist.

Akinek már volt életében fügefája, az tudja, hogy ha más nem is, előbb-utóbb a sárga levelek biztosan okot adnak némi aggodalomra. Évről évre újra felmerül a kérdés a növénybarátok körében és a válaszok sem váratnak sokáig magukra. Bár a legtöbbször az okokat boncolgató válaszok igencsak eltérnek egymástól, időnként még egymásnak is ellentmondanak. Éppen ezért összpontosítsunk most csak a legfőbb okokra! Ezekben egy dolog biztosan közös, ez pedig nem más, mint a növényt ért stresszhatás.

A fügefa és édes gyümölcse egyre népszerűbb a hobbikertészek körében szerte a világon, így nálunk is. Míg egykor csupán a Földközi-tenger mediterrán éghajlatú térségére volt jellemző a növény, manapság már szinte mindenütt megtalálható, ahol kellően enyhe a tél. A növénynek viszonylag kevés kártevője ismert, és nem bonyolult a szaporítása sem, ezért csodálkozunk rá néha, hogy miért is bukkan fel újra és újra a levélsárgulással kapcsolatos kérdés? Erre keressünk az alábbiakban a választ!

fugefa levele sargul 02 

A füge sárguló lombjának lehetséges okai

Éppúgy, mint az embert, a növényeket is érheti stresszhatás, ami például a levelek sárgulásában mutatkozik meg. Ami a legfontosabb, hogy sikerüljön beazonosítanunk a stressz okát. A stresszhatásoknak négy olyan fő területe ismert, amelyek mindegyike a füge leveleinek sárgulását vonja maga után.

1. Víz

Minden bizonnyal a víz, illetve annak hiánya okozza a legnagyobb stresszhatást a fügefának. A sárga levelek utalhatnak vagy a túl sok, vagy a túl kevés vízre. Nekünk, kertészeknek nem árt szem előtt tartanunk ezzel kapcsolatban, hogy honnan is származik a növény.

A meleg és száraz éghajlatú mediterrán országokban a fügefa gyökerei a felszín közelében nőnek, hogy képesek legyenek magukba szívni minden csepp esőt, amely a földre hull. A növény által fel nem vett vizet gyorsan elvezeti a porózus talaj. Hogy megelőzzük a levelek sárgulását, gondoskodjunk róla, hogy a fügefánk mintegy hetente egyszer megkapja a számára szükséges vízmennyiséget vagy eső, vagy öntözés formájában. A fügefát jó vízelvezető képességű talajba ültessük, és egy esetleges átültetéskor ne keverjünk nedvességmegtartó adalékanyagokat a talajába. Ehelyett a töve köré terítsünk szét vastagon talajtakaró mulcsot, hogy több nedvesség maradjon a talajfelszín közelében.

2. Az átültetéssel járó sokkhatás

Nem az a helyzet esetleg, hogy a sárguló levelű fügefánkat nemrég átültettük? Mind a konténeres, mind a kertbe kiültetett fügefa átültetése stresszhatással járhat a növény számára, olyannyira, hogy ennek következtében leveleinek akár egyötödét is elveszítheti. Sárga leveleket a hőmérsékletingadozások is eredményezhetnek. Már a faiskola és a kertünk hőmérsékletének különbsége is elegendő lehet a levélhulláshoz, ha pedig az éjszakai hőmérséklet 10 °C alá csökken, erre a növény levélsárgulással válaszolhat.

Bár az átültetéssel járó sokkhatással rendszerint megbirkózik a növény, mi is sokat segíthetünk neki ebben, mindenekelőtt azzal, hogy megteremtjük a szakszerű átültetés feltételeit.

fugefa levele sargul 03

3. Tápanyagok

A növény számára az egészséges sejtnövekedéshez és -osztódáshoz elengedhetetlen a nitrogén. Enélkül a kloroplasztok (az apró sejtszerkezetek, amelyek a növény zöld színét adják) nem tudnak elegendő tápanyagot és energiát biztosítani a fügefa számára. Ha a környezeti tényezőkben egyébként nem állt be semmilyen jelentős változás, a sárga vagy sárgászöld színű színű levelek a nitrogénhiányt is jelezhetik.

A fügefa évenkénti trágyázása rendszerint hamar orvosolja a problémát, azt azonban ne várjuk, hogy a már megsárgult levelek visszazöldüljenek. A sárga levelek előbb-utóbb lehullanak, ezek helyett idővel új, egészséges, zöld levelek nőnek majd.

4. Kártevők

Végezetül, a fügefa rovarfertőzöttsége szintén okozhat sárguló leveleket. Bár egy erős, egészséges fa csak ritkán fertőződik meg, a pajzstetvek, takácsatkák, illetve viaszos pajzstetvek valamennyien okozhatnak számottevő kárt a lombban, amely a levelek sárgulását, majd lehullását vonja maga után. Rovarölő szerekkel, illetve rovarölő szappannal tudjuk orvosolni az ilyen jellegű problémát.

Bár a sárguló lombú fügefa zavaró tényező és ezért nem kevés fejtörést okoz a kertészeknek, ez az állapot a legtöbbször nem végzetes a növényre nézve. Kellő odafigyeléssel és a lehetséges stresszhatások kivédésével orvosolhatjuk a bajt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR