Hozd létre a saját ökoszisztémád - terráriumban

Hozd létre a saját ökoszisztémád - terráriumban

Hogyan ültessünk kaktuszt és más pozsgásokat terráriumba? Gyorstalpaló lakásszépítőknek és kísérletező kedvű kertészkedőknek.

Szeretnél terráriumba pozsgásokat ültetni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Nos, a vállalkozást célszerű az egyik közeli kertészeti áruház pozsgásrészlegén kezdeni.

A terráriumok mondhatni mini ökoszisztémát alkotnak. Így azok számára, akik kedvelik a sivatagi hangulatot és értékelik az ilyen jellegű természeti környezet szépségét, miniatűr méretben történő újrateremtésük különösen vonzó foglalatosság lehet.

Még ennél is jobb hír, hogy a pozsgások úgyszólván igénytelenek, könnyen tarthatók, kevés időráfordítással jár a gondozásuk, ráadásul a modern otthonok mutatós, esztétikus kiegészítői lehetnek.

pozsgasok uvegben 02

Mire lesz szükségünk?

- Egy terráriumra, széles szájú üvegedényre vagy palackra
- Faszénre
- Speciális ültetőkeverékre a pozsgás növények számára
- Kanálra
- Evőpálcikákra
- Csipeszre
- Vízpermetező flakonra
- Dekorációs kövekre, kavicsokra, homokra és/vagy apró figurákra
- Különböző pozsgásokra

Megjegyzés: pozsgások számára készült ültetőkeveréket készen vásárolhatunk a kertészetekben. De magunk is elkészíthetjük: keverjünk össze finom szemcsés ültetőkeveréket kőzúzalékkal (például habkővel vagy vízben nem oldódó macskaalommal). Faszenet beszerezhetünk kisállat-kereskedésekben és egyes faiskolákban.

pozsgasok uvegben 03

A megfelelő növények kiválasztása

- Olyan növényeket keressünk, amelyek megfelelnek az edény méretének, azaz kényelmesen elférnek abban.
- Olyan növényeket válogassunk össze, amelyek jó szomszédok lesznek, azaz hasonlóak az igényeik. Egyes pozsgások vízimádók, míg mások jobb szeretik a bőséges napfényt vagy éppen az árnyékot.
- Kerüljük azokat a növényeket, amelyek gyengén fejlettek, satnyák, és sápadt, fakó a színük – ez arra utal, hogy rossz körülmények, elégtelen fényviszonyok között tartották azokat.

Tipp: a pozsgások már csak azért is kiválóak, mivel könnyedén gyökereztethetünk kifejlett növényről származó dugványokat is.

pozsgasok uvegben 04

Vágjunk bele!

1. lépés

Az üvegedény aljába mindenekelőtt öntsünk egy réteg dekorációs kavicsot.

A jó vízelvezetés elengedhetetlen a sikerhez. A kavics maximum egyharmad rész magasságig töltse meg az edényt.

2. lépés

Kanál segítségével készítsünk egy vékony (0,5 – 1 cm-es) faszénréteget az első réteg fölé.

3. lépés

Kezdjük el a kanállal belapátolni az ültetőkeveréket az edénybe. Legyünk bőkezűbbek ezzel a réteggel, mint az elsővel, mivel a növénynek a növekedéshez kellő mennyiségű talajra lesz szüksége – egyes pozsgások például kiterjedt gyökérzetet fejlesztenek.

A talajt tapogassuk le, tömörítsük az ujjainkkal.

4. lépés

Evőpálcikával készítsünk bemélyedéseket a talajba, oda, ahová a növényeket ültetni szeretnénk (az evőpálcikához hasonló hosszú, vékony eszközök megkönnyítik az ültetést).

5. lépés

Emeljük ki a növényeket a cserepükből és óvatosan rázzuk le a gyökerükről a föld nagyját.

6. lépés

Ültessük el a növényeket.

Ha a növények és az edény is meglehetősen kicsik, a csipesz a legideálisabb eszköz az egyes darabok elhelyezéséhez.

Az evőpálcika vastagabb végével nyomkodjuk le a talajt körben a növények tövénél.

Ügyeljünk arra, hogy a pozsgások ne érjenek a terrárium üvegéhez, mivel a forróbb napokon megéghetnek.

7. lépés

Hintsük meg a talajt egy utolsó réteg dekorációs kaviccsal vagy homokkal, majd tetszés szerint egészítsük ki a kompozíciót néhány mutatós, kedves kis figurával, amelyek különleges, egyedi hangulatot kölcsönöznek a kész terráriumnak (a mini dinoszauruszok például felülmúlhatatlanok).

8. lépés

Keressünk a terráriumnak egy jó megvilágítású, védett helyet a lakásban.

9. lépés

Az ültetés közben bepiszkolódott üveget tisztítsuk meg – egyszerűen permetezzünk vizet az üveg belső felére, hogy lemossuk a felesleges ültetőközeget.

Ezzel készen is vagyunk. Nincs más hátra, mint megfelelően gondoskodnunk a terráriumról, hogy még hosszú ideig élvezhessük a látványát!

pozsgasok uvegben 05

Az egészséges növény boldog növény

- A pozsgások igénylik a sok fényt és az alacsony nedvességtartalmú környezetet, így olyan helyet keressünk, ahol bőségesen éri azokat a közvetett fény.
- Ha kevés a fény, a növények megnyúlnak, elvékonyodnak, alakjuk hosszúkás lesz.
- A növényeknek szükségük van a megfelelő légáramlásra, így kerüljük a szűk szájú üvegedényeket.
- A pozsgások érzékenyek a hőmérsékletváltozásokra – sok közülük például a tartósan hűvös, száraz időszakokban hoz virágot.
- A növekedési (vegetációs) (tavaszi/nyári) időszakban csak akkor öntözzük meg a növényeket, ha a talajuk kiszáradt.
- A nyugalmi időszakban (ősszel/télen), csak igen mérsékelten öntözzük.
- Havonta egyszer enyhe, híg tápoldattal kezeljük a növényeket.

Gyakori hibák

Túlöntözés

A pozsgások nem viselik jól a nyirkosságot. Ha a gyökér elrothad, ez az egész növény pusztulásához vezethet. Két öntözés között hagyjuk kiszáradni a talajt; hetente egyszer enyhén permetezzünk vízzel.

Elégtelen öntözés

Bár a pozsgások jól tolerálják a víz nélküli hosszabb időszakokat, időnként jót tesz nekik egy-egy kiadós zuhany. Ha azt tapasztaljuk, hogy a növény levelei összezsugorodtak, hetente 2-3 alkalommal fújjuk rá vízpermetet.

Pozsgások tartása zárt terráriumban

A zárt környezet túlságosan nyirkos a pozsgások számára.

Nap vagy hő okozta égés

Ne feledjük, hogy a terrárium üvege továbbítja és felerősíti a növényt érő napsugarakat. Természetesen a pozsgásoknak szükségük van fényre, de higgyük el, igen csúnya látványt nyújt egy megfőtt kaktusz. Éppen ezért fűtőtestek közelébe se állítsuk a terráriumot. Gondoskodjunk róla, hogy a növényeket mind a fény, mind az árnyék kellő mértékben érje.

A pozsgások nem sivatagi növényekkel való összeültetése

A normál szobanövények tápanyag-, fény- és vízigénye eltér a pozsgás növényekétől. Bizonyára sokan láttak már az üzletekben olyan divatos, vadonatúj terráriumot, amelyben készítője egy mini esőerdőt alakított ki, dekorációként pedig egy-egy pozsgás növénnyel egészítette ki a kompozíciót. Biztosak lehetünk benne, hogy a pozsgások heteken belül elpusztulnak, a terrárium gazdája pedig törheti a fejét, mit is csinált rosszul. Ilyen esetben valószínűsíthetően a túl kevés napfény és a túl sok víz, illetve magas páratartalom a tettesek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR