Ez a 10 növény mágnesként vonzza a beporzó rovarokat a kertbe

Ez a 10 növény mágnesként vonzza a beporzó rovarokat a kertbe

Alakítsunk ki olyan kertet, amely hívogató a méhek, pillangók és egyéb beporzó rovarok számára!


Nem a kertész az egyetlen, aki szorgalmasan dolgozik a kertben. A beporzó rovarok, mint például a méhek, dongók, pillangók, de még a különböző lepkék, bogarak, zengőlegyek és darázsfélék is komoly munkát végeznek. Fáradhatatlanul gondoskodnak növényeink megtermékenyítéséről, amely nélkülözhetetlen a virágzás utáni terméskötődéshez; ténykedésük összességében pedig egészséges, sokszínű, változatos ökoszisztémát eredményez.

Az apró, szárnyas dolgozók számára azonban mindez nem is olyan egyszerű. A természetes élőhelyek számának drasztikus lecsökkenése, egyes rovarölő szerek kiterjedt használata, illetve a parazita életmódot folytató atkák az utóbbi években a beporzó rovarok populációira is nagyban hatottak. A kertészek azonban tudnak a kialakult helyzeten változtatni: ha sokféle, egymástól különböző növényt telepítünk a kertünkbe, ezzel máris sokat tettünk a jó ügy érdekében.

Biztosak lehetünk például abban, hogy az alábbi, szemet gyönyörködtető növények nem csak bennünket, de a beporzó rovarokat is le fogják venni a lábukról:

1. Illatos macskamenta

A méhek körbedöngicsélik, a lepkék körbetáncolják az illatos macskamenta hosszú szárakon kifejlődő, levendulaszínű virágait. Ez a szívós évelő kiválóan tűri a forróságot, az aszályos időszakokat, és még a legzordabb telet is túléli. Több héten át tart a virágzása, ha pedig az elvirágzott szárakat visszavágjuk, ezzel újabb virágzásra késztetjük a növényt. Remekül mutat sziklakertekben, de talajtakarónak is alkalmas. A napos fekvést részesíti előnyben.

10 noveny beporzoknak 01

2. Zsálya

A zsálya illatos lombja fölé tornyosuló lila, bíbor vagy rózsaszín virágok szinte a teljes vegetációs időszak alatt folyamatosan nyílnak. Még vissza sem kell csípnünk ahhoz, hogy a növény újra és újra szirmot bontson, a méhek pedig egyenesen odavannak érte. Virágágyi vagy edényes növénynek egyaránt kiváló. A napos-félárnyékos fekvést kedveli.

10 noveny beporzoknak 02

3. Kékszakáll

A méhek imádják ezt az attraktív, bokros növekedésű, ragyogó kék virágú cserjét vagy félcserét. A kékszakáll nyár végén, kora ősszel virágzik. Ültethetjük virágágyi növénynek, nagy csoportban kiváltképp remekül mutat. A napos fekvést szereti.

10 noveny beporzoknak 03

4. Sétányrózsa

A sétányrózsa vagy színváltóvirág szárazságtűrő egynyári növény, amelynek virágai a szivárvány szinte minden színében pompáznak, a hófehértől kezdve a narancsvörösön át a barackos rózsaszínig. Csak úgy vonzza magához a méheket és pillangókat. Nagyszerűen mutat edényes növényként, függő növénytartókba ültetve, akár más növények társaságában is. A zavartalan napsütést részesíti előnyben.

10 noveny beporzoknak 04

5. Cuppánka

A cuppánka vagy japánmirtusz igazi különlegesség. Ha csak egyetlen növényt ültetünk kifejezetten a beporzó rovarok kedvéért, ez az alacsony, fásodó szárú, egzotikus megjelenésű félcserje legyen az. Lila vagy rózsaszín, apró virágai tömegesen nyílnak. Edényes növényként is tarthatjuk. Védett helyen teleltessük.

10 noveny beporzoknak 05

6. Rézvirág

A rézvirág szívós, igénytelen egynyári virág, amely számtalan pompás színválozatban létezik a fehértől kezdve a rózsaszínen át egészen a narancsszínűig és a vörösig. Vonzza a méheket és a pillangókat, főleg, ha nagyobb csoportokban ültetjük. Kedveli a napos fekvést.

10 noveny beporzoknak 06

7. Vörös méhbalzsam

A bíbor ápolka vagy bergamott néven is ismert vörös méhbalzsam vonzó mindenféle beporzó rovar számára. Kifejezetten jól viseli a szélsőségesen meleg és hideg időjárást is. Tömegesen ültetve csodás látványt nyújt. Az újabb fajták a különböző növénybetegségekkel szemben is ellenállóak. A kert napos vagy félárnyékos részébe ültessük.

10 noveny beporzoknak 07

8. Kerti hortenzia

A mutatós bokrot fejlesztő hortenzia nem csupán a tekintetet vonzza. A  megnagyobbodott, sziromszerű csészelevelekkel körülvett apró virágok félgömb alakú virágzattá állnak össze, amit igencsak kedvelnek a beporzó rovarok. Félárnyékos helyre ültessük.

10 noveny beporzoknak 08

9. Abélia

A loncfélék családjába tartozó abélia ívesen lehajló ágú, csinos kis bokrot fejleszt. Rózsaszínes fehér, illatos virágai nyáron és kora ősszel nyílnak nem csupán a mi örömünkre, de a méhek és a pillangók kedvére is. Szoliternek vagy térhatárolónak is ültethetjük. A napos-félárnyékos fekvést kedveli.

10 noveny beporzoknak 09
M a n u e l

10. Kokárdavirág

Ez a margarétához hasonló, hosszan virágzó egynyári vagy évelő növény igazán feltűnő színfoltot alkothat a kertben többszínű, élénk sárga, narancssárga, bordó és vörös virágaival, amelyeknek a pillangók sem tudnak ellenállni. Ha az elvirágzott virágfejeket eltávolítjuk, újra virágot hoz. A zavartalan napsütést kedveli.

10 noveny beporzoknak 10

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR