Ha a krizantém levele sárgul: okkal vagy ok nélkül teszi?

Ha a krizantém levele sárgul: okkal vagy ok nélkül teszi?

De a legfontosabb kérdés, mit tehetünk ellene?

A krizantém vitathatatlanul a kertészek egyik legjobb barátja. Mindössze napos helyre, jó vízáteresztő talajra, valamint rendszeres öntözésre van szüksége ahhoz, hogy teljes erőbedobással tudja díszíteni a kertet. Ennél persze kicsit bonyolultabb a dolog, hiszen előfordulhatnak különböző problémák is a növénnyel. Például hirtelen elkezd sárgulni a levele, mi pedig csak törjük a fejünket, hogy mit is csinálhattunk rosszul. Az alábbiakból kiderül, melyek lehetnek a lehetséges okok és mit tehetünk a megelőzés érdekében!

krizantem levele sargul 03

Gyenge vízelvezetés

Ha azt tapasztaljuk, hogy a krizantém lombja elkezd sárgulni, mindenekelőtt vizsgáljuk meg közelebbről a talajt. A nehéz, kötött, rossz vízelvezetésű talajba ültetett krizantém a legtöbb esetben csak sínylődik, küszködik a túlélését. A növény tehát jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Ha a talaj nem képes a vizet megfelelően elvezetni, a krizantém gyökere a vizenyős talajban gyakorlatilag fuldoklik, ez pedig előbb-utóbb a levelek sárgulásához vezet.

Ebben az esetben az a legjobb, ha a krizantémot kevésbé kötött, laza talajba ültetjük át. Alternatív megoldásként feljavíthatjuk a talajt homokkal, hogy ezáltal javuljon a vízáteresztő képessége.

krizantem levele sargul 02

Levéltetvek

Bár ezek a kövér potrohú, szívogató életmódot folytató rovarkártevők egyenként nem nagyobbak mint egy-egy gombostű feje, sajnos jellemzően a nagy társaságot kedvelik és tömegesen szállják meg a kiszemelt növényt. Ez a krizantém esetén sincs másképp: a levéltetvek inváziószerűen megtelepednek a hajtások csúcsán, illetve a bimbókon. Ha tehát azt vesszük észre, hogy a krizantémunk elkezd sárgulni, vegyük közelről is szemügyre, hogy nem levéltetvek okozzák-e a bajt.

Szerencsére a levéltetvek okozta gondot megoldhatjuk azzal, ha lecsipkedjük a fertőzött és sárga leveleket, majd bezacskózva a kukába dobjuk azokat. Másik megoldásként rovarölő szappanos keverékkel permetezzük le a növényt, a termék csomagolásán feltüntetett útmutató szerint.

A krizantém levélsárgulásának egyéb okai

A krizantém levélsárgulása komolyabb problémákat is jelezhet. Ezek közé tartozik többek között a fuzáriumos hervadás, illetve a klorotikus foltosság.

A krizantémot megfertőző fuzáriumos hervadás a növény szöveteinek hervadását, illetve sárgulását idézi elő. Egyelőre nem létezik ellenszer a fertőződött növény meggyógyítására. Bizonyos fokig megvédheti az egészséges növényeket a megfelelő gombaölő szerrel, fungiciddel történő permetezés, de fertőzött növény esetén a legjobb, amit tehetünk, ha eltávolítjuk a kertből és megsemmisítjük.

Hasonlóképpen, a klorotikus foltosság vírusa ellen sem létezik jelenleg gyógymód. Mindössze annyit tehetünk, hogy a megsárgult levelű, fertőzött növényeket megsemmisítjük. Célszerű továbbá a kerti eszközöket, szerszámokat fertőtlenítenünk, továbbá arra is ügyeljünk, hogy miután a fertőzött növényekkel foglalatoskodtunk, ne nyúljunk a még egészséges krizantémokhoz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR