Így biztosan nem gurul a görögdinnye

Így biztosan nem gurul a görögdinnye

Mit tesz a japán kertész, ha a görögdinnye szállításakor, tárolásakor helyhiányban szenved, vagy csupán nem szeretné, ha a dinnyék szanaszét gurulnának? A válasz pofonegyszerű: kocka alakú görögdinnyét termeszt.

Dobozban nevelt dinnye

Ha azt gondolnánk, hogy újabb génmanipulációról van szó, nyugodjunk meg: ilyen szintű alakformálásra egyelőre még a japán génsebészek sem képesek. A megoldás az előállítás technológiájában rejlik. A termesztés nem szabadföldön, hanem üvegházban történik. Terméskötődés után a kis dinnyéket kocka alakú, szabályozható hőmérsékletű, vízzel töltött üvegdobozokba helyezik, így kényszerítik a kockaforma kialakulását. Ezek után már a szállítás és a tárolás sem okozhat gondot. A kocka alakú dinnye egyrészt rendkívül helytakarékos csemege, másrészt a gyümölcsvásárló háziasszonynak sem kell attól tartania, hogy egy óvatlan ajtónyitás során kigurul a fridzsideréből.

Itt egy doboz

Praktikus, de drága

Az extrém, ugyanakkor praktikus forma hátránya a technológia költsége. A hagyományos görögdinnye árához képest a kockadinnye négyszer-ötször annyiba kerül. Így hát nem csoda, hogy jobbára csak luxuscikként és ajándéktárgyként jöhet szóba, és a piacainkat viharos sebességgel meghódító újdonságként nemigen számíthatunk rá. De ez senki kedvét ne szegje! Nem kizárt, hogy nálunk is akad majd olyan vállalkozó kedvű termesztő, aki hasonló piachódító szándékkal megpróbálkozik az új alakformáló módszerrel.

Találtunk egy klassz riportot is a termesztőkről, érdemes végignézni (oroszul tudók előnyben):

Piramis dinnyéből

Természetesen itt nem álltak meg az újdonságra vágyó termesztők! Kocka alakú rokona után néhány hónappal megszületett a gúla alakú dinnye, amely leginkább egy nagy zöld piramisra hasonlít. A módszer megegyezik a korábban elmesélttel, talán annyi különbséggel, hogy itt már nem lehet ergonómiával, gazdaságossággal magyarázni a törekvést. Minden esetre különleges alakja biztosan feldobna egy dinnyefogyasztásra ösztönző kampányt – például ne csodálkozzunk, ha a dinnyestandot tevékkel dekorálják majd.

Egy piramis

Ebben a riportban a piramis-alakú dinnyén még a japánok is csodálkoznak (nem is beszélve az áráról, ami átszámítva több mint 100 000 Ft!? OMG!):

Piknikre is

A kényelmet kereső amerikaiak gondoltak azokra is, akik a természet lágy ölén szeretnének dinnyét enni. De a tollas ütő, a pokróc és a szendvicsek mellé mégsem pakolnának be egy öt kilogrammos böhöm nagy dinnyét. A megoldás a piknikdinnye; a fél-egykilós dinnyécskék, alig nagyobbak, mint egy alma.

Mini verzió

Kézbe kapjuk, kettévágjuk és kikanalazzuk mézédes húsát, és persze nem kell aggódnunk az előre feldarabolt dinnyéből táskánkba csorgó cukros gyümölcslé miatt. Nagyszerű ötlet, bár a hazai zöldségeseknél egyelőre nem találkozhatunk ezekkel a különlegességekkel. Szerencsére a magyar dinnye íze kárpótol letöbbünket.

Ki próbálná ki a formadinnye- vagy minidinnye-termesztést?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR