Így él a páva a kiskertben

Így él a páva a kiskertben

Igazi látványosság.

A pávatartás nem olyan bonyolult, mint gondolnánk – többek között erről is mesél a következőkben Laczkó Lászlóné Erika, aki a Kertészkedők Klubjában mutatta be kertjük ékességét, egy gyönyörű pávát. Mint utóbb kiderült, nem is eggyel büszkélkedhet.

pava a kertben 02

Mindig is nagyon tetszettek a pávák. A páva egy nagyon szép madár, a hangja viszont igazán irritáló, fülsértő. Párzás időszakában használja párkeresésre, kilométerekre elhallatszik a hangja. Ez a madár egyébként 3 éves korára teljesen ivarérett, ebben az időszakban van teljes tolldíszben. 3 éves kora előtt is mutogatja, kelleti magát, de még nem párzóképes.

pava a kertben 03

4 éve van pávánk, a párom hobbi szinten tartja. Két pávakakasunk van, egy kétéves és egy négyéves. Most megőrzése van nálunk még egy kakas.

Tavaly a pávatyúk párzás időszakában elkalandozott a portánkról. Mivel szabadon voltak, kirepült az utcára, és nem lett meg. Ha tehát elrepül, nem talál vissza.

pava a kertben 04

Ami megvan, az indiai kék, a legolcsóbb fajta, ettől vannak sokkal drágább tenyésztett fajták. Ennek eszmei értéke 70 ezer forint körül van, ettől a tenyésztett fajták jóval drágábbak. Nem túl könnyű a beszoktatása, hogy szabadon tarthassuk. Szabadon él kerítésen belül, szelíd, kezes jószág. Amikor párzik, kicsit vérmesebb, a tojónak tetszeleg, olyankor nem barátkozik velünk sem.

pava a kertben 05

Az egész kertet birtokba veszi, az egész portát bejárja. A kiskertem, amit igazán szeretek, most elvirágzott, de ő egy kis virág benne.

Jól érzi magát a tyúkok között, egy vájúból eszik velük. A veteményemben szeretett nyáron "fürdőzni". Mint ahogyan a házi szabadtartásos baromfi is szeret a porban, ő is. Kapirgál, keresgél, de nagy kárt nem tesz.

pava a kertben 06

Teljesen vad madár, kint telel ez a fajta. Felszáll a fára, van egy megszokott helye. A tenyésztettek kényesebbek, azokat télen fűtött helyen kell tartani.

Gyönyörű és ebben leljük mi örömünket. Egy kis "fény a szürke hétköznapokra".

pava a kertben 07

Ha sikerül egy ivarérett madarat felnevelni, egy élmény gyönyörködni benne tavasztól őszig. Ezt követően levedlik. Sokan megállnak gyönyörködni benne. Nem vagyunk tenyésztők, hobbi szinten tartjuk. Egyébként a falunkban több helyen van páva, tulajdonképpen hobbiból, a szépsége miatt.

Az első képen még fiatalabb korában látható, már "mutogatja" magát. Másodikon, harmadikon már ivarérett teljes díszben. A következő képek most készültek, vedlés után. Kipotyogtatta a tollát, összeszedtük és szétosztottuk a családban.

pava a kertben 08

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR