Nyeli, mint indiai futókacsa a meztelen csigát

Nyeli, mint indiai futókacsa a meztelen csigát

Akinek meztelen csigák vannak a kertjében, az most felkaphatja a fejét: van egy állat, amely e terített asztalnak nagyon örülne. Ha a sünről azt mondjuk, hogy csigát is fogyaszt, akkor az indiai futókacsa nyeli őket, mint a nokedlit!

Az indiai futókacsa Délkelet-Ázsiából került át Angliába, majd Európa többi országába. Nevét onnan kapta, hogy a többi kacsafajtától eltérően magasra nyújtott nyakkal, felegyenesedve gyalogol, ahelyett, hogy rendes kacsa módjára kacsázva totyogna. Ráadásul lépteit képes igencsak megszaporázni, magyarul meglepően gyorsan fut.

Mindez eléggé szórakoztató látványt nyújt és bohókás jelleget kölcsönöz neki, mégsem ez a legnagyobb erénye. A kertben élelem után kutatva, keresgélve szorgalmasan összegyűjti a kártevőket.

Egyik kedvenc eledele a hobbikertészek ellenségeinek toplistáján előkelő helyet elfoglaló meztelen csiga (az itthon egyre inkább fenyegető spanyol csupaszcsiga is). Ha még ez sem lenne elég, a csigapetét is elfogyasztja desszertnek. Ezzel pedig be is zárult a kör: ha nincs pete, nincs további szaporulat. Mindezeken túl, ha fel tudja törni a házas csiga házát, akkor azt is lenyeli.

indiai futokacsa csigapete 01

Elmondhatjuk tehát, hogy az indiai futókacsa igazi bio-kártevőmentesítőként teljesít felbecsülhetetlen szolgálatot a kertben.

Ha úgy döntünk, hogy bevetünk közülük néhányat a kert megtisztítására, figyelembe kell vennünk, hogy a kacsa a növényeket is szereti - nem csupán nézegetni, enni is. Nem árt elkeríteni tehát az olyan zöldségféléktől, amelyek leveleit szívesen megkóstolja. Ezek közé tartoznak például a káposzta- és salátafélék.

Futókacsa 

Tartásuk

Kedvelik a változatosan beültetett tágas, zöld területet, ahol egész nap fáradhatatlanul keresgélnek, az eléjük szórt magokat is buzgón összeszedik. Jó, ha van kacsaúsztató medencéjük, amit maximálisan ki is használnak: gondosan tisztálkodnak, fürdenek, úsznak, másodpercekre a víz alá buknak. Jellemzően a fellelt meztelen csigákat is itt, vízzel leöblítve nyelik le, főleg a nagyra hízott példányokat.

Törekedjünk a változatos étrendre. Kínáljuk a kacsákat kukoricával, vegyes szemestakarmánnyal. Szívesen megeszik vegyes darával keverve a lereszelt tököt, cukkinit, valamint a különböző zöldségféléket. Gondoskodjunk a megfelelő ásványianyag-kiegészítésről is. Mindig legyen előttük ivóvíz, már csak a fent említett csiga-leöblítés miatt is.

Ezen a videón a már összegyűjtött csigákat fogyasztják el éppen:

Egy pár futókacsa is szépen rendben tartja a kertet, de ha többet is tartanánk, nem árt tudni, hogy két gácsér nem fér meg egy csárdában, azaz elég egyetlen gácsér és pár tojó, különben csúnya perpatvarrá, veszekedéssé fajul az elsőbbségi pozícióért folytatott "kakaskodás".

A tojók a tyúktojásnál kissé nagyobb tojásokat tojnak, az utódok 28 nap után kelnek ki a tojásból. Több színváltozatuk ismert. Az interneten több apróhirdetési oldalon is kínálják, áruk átlagosan 2000-6000 Ft között mozog.

Várjuk a hozzászólásokban a kacsás veteránok tapasztalatait!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR