Macska a balkonkertben - 3 fenyegető veszély

Macska a balkonkertben - 3 fenyegető veszély

A szobamacskát és környezetét fenyegető veszélyekre szeretnénk felhívni a figyelmet, abban az esetben, ha házikedvencünk kitéved az erkélyre vagy a balkonkertbe. 

A macskák már csak ilyenek: muszáj nekik is kijönniük az erkélyre, ha a gazdi a konténerkertjét gondozza vagy csak ellenőrzi a növényeit. Eközben a macska illatmintákat gyűjt a levegőből, megbámulja a járókelőket, megkergeti a repülő rovarokat vagy csak sütkérezik egy jót a napon. Nem árt azért odafigyelnünk, hogy az erkélyen töltött idő alatt a macska és az odatévedő más állatok is biztonságban legyenek. E törekvés sikeréhez tanácsos szem előtt tartanunk néhány fontos dolgot.

Macska a ládában

3 veszélyforrás az erkélyen, amely a macskákat fenyegeti

1. Mérgező növények

Tartsuk mindig a felügyeletünk alatt a balkonkertben időző macskát. Előfordulhat ugyanis, hogy a macska belekóstol valamelyik konténeres növénybe. (Természetesen ugyanez lehet a helyzet a szobanövényekkel is.) Sok macska soha nem próbálkozik növényevéssel (bár szívesen eljátszanak például a levelekkel), így a legjobb, ha megpróbáljuk kiismerni macskánk szokásait és felmérni a növények iránti kíváncsiságának a mértékét. Ha a macska történetesen képes bármit megenni, ami csak befér a száján, "jobb félni, mint megijedni" alapon növények közelében mindig tartsuk rajta a szemünket.

2. Rovarok

Ha a macska szereti kergetni a különböző rovarokat és ízeltlábúakat, előfordulhat, hogy egyes veszélyes egyedek, mint például egy méh vagy mérges pók előbb-utóbb megcsípi, megharapja. Esetenként állatorvosi segítségre is szükség lehet. Kísérjük figyelemmel azt is, hogy a macska minden szükséges oltást megkapjon és megfelelően védve legyen a bolhák és kullancsok támadása ellen.

Macska

3. Veszélyben a madarak

Figyeljük meg, hogy vannak-e olyan kismadarak, amelyek rendszeresen felkeresik az erkélyünket, a macska ugyanis hajlamos lehet vadászni rájuk. Egy szempillantás alatt képes lehet megölni a madarat, amely például a kihelyezett madáretetőt jött meglátogatni. A vadon élő madarak szervezete továbbá olyan parazitákkal is fertőzött lehet, amely a madárral érintkező macskára is veszélyt jelenthet.

Nyugalmasan nézelődik

A hobbiállatok tartása tehát számos előre nem látható veszélyforrást rejt. A macska történetesen egy óvatlan pillanatban akár ki is ugorhat az erkélyről, így mindig tartsuk a szemüket szőrmók kedvencünkön, és a biztonság kedvéért soha ne hagyjuk egyedül. Éppen ezért ezt a videót gyengeidegzetű macskabarátok semmiképpen ne nézzék meg:

Az esetek döntő többségében persze a legnagyobb veszély az, hogy a macsekot semmilyen szép szóval nem lehet visszacsalogatni a lakásba!

Korábbi macskás írásaink:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR