Így előzzük meg a problémákat a magaságyásokban

Így előzzük meg a problémákat a magaságyásokban

Pockok és kiszáradt föld.

Bár a magaságyásnak számtalan előnye van, itt is akadnak dolgok, amikre oda kell figyelnünk, ha jó minőségű és mennyiségű zöldséget szeretnénk szüretelni.

Nézzük a 6 leggyakoribb problémát!

1. Kiszáradt föld

A fából készült magaságyások hamar kiszáradhatnak, mert a nedvesség minden oldalról gyorsan elpárologhat. Ezért az ágyás belsejét béleljük ki fóliával, hogy minél jobban csökkentsük a vízveszteséget. Fedjük be a magaságyás felszínét levágott fűvel vagy mulccsal, így is mérsékelve a vízveszteséget.

magasagyas hat problema 02
normanack

2. Csigapeték

A legtöbb petét a talajba vagy a szerves hulladékba teszik a csigák. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, kerüljön fizikai gát az ágyás peremére (rézcsík pl.), hogy a puhatestűek ne is tudjanak bejutni.

magasagyas hat problema 05
Mick Talbot

3. Töltőanyag

Gondosan válasszuk meg a töltőanyagot. Nagyon durvára vágott hulladékot használva 3 év alatt megsüllyedhet az ágyás, és újra kell töltenünk. Egy magaságyás nagyon sok anyagot igényel! Ezért időben kell hozzávalókat gyűjtenünk: lombot, nyesedéket.

magasagyas hat problema 04
Pacific Southwest Region 5

4. Pockok

A magaságyás aljára helyezzünk aprószemű nyúlhálót, és rögzítsük a kerethez is, hogy mellette se tudjanak bejutni az állatok.

5. Rothadás

Töltéskor durvább és finomabb anyagok keverékét halmozzuk, hogy elkerüljük a rothadást, vizesedést, a pangóvíz megállását. A tetejére egy réteg kerti föld kerüljön.

magasagyas hat problema 03
I likE plants!

6. Gazosodás

Csak teljesen érett komposzt kerüljön a magaságyásba. A gyomok ugyanúgy, mint bármely más ágyásban, itt is szárba szökkennek. Időről-időre muszáj gazolni, hogy a zöldségeknek elegendő helyük legyen növekedni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?