Magaságyás-kisokos: 10 tipp, hogy örömöt leljünk a magaságyásunkban

Magaságyás-kisokos: 10 tipp, hogy örömöt leljünk a magaságyásunkban

Természetes hőtermelés.

Egyre elterjedtebb a magaságyás: a kertészkedést megkönnyítő, idősebbeknek is kényelmes ágyásban a termelődő hőt kihasználva a szezont is korábban kezdhetjük.

Lássuk, hogy mire kell odafigyelnünk!

1. Válasszunk megfelelő anyagot!

Alapvetően a személyes ízlésünk határozza meg, hogy miből készül a magaságyás: választhatunk fát, követ, fémet vagy betont is. Természetesen minden anyagnak van előnye és hátránya is. A kő mindenképpen javasolható, mert időjárásálló és a meleget is megtartja. A fa viszonylag olcsó és könnyen mozdítható, azonban a puhább fák (pl. fenyő) gyorsabban korhadnak, nedvesednek, a keményebb fák (pl. tölgy, dió) viszont költségesebbek, de jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Az acél, alumínium ellenálló, és szemet gyönyörködtető kivitelben is kapható.

A magaságyások nagyon hangsúlyosak a kertben, ezért a többi résszel, elemmel összhangban helyezzük el őket – akár határolóként, térmegosztóként is szerephez juthatnak.

magasagyas kisokos 02

2. A fakeret élettartamát meghosszabbíthatjuk

A fából készült elemek legnagyobb ellensége a nedvesség. Ezért a belső részeket vastag fóliával vagy ponyvával érdemes bélelni, hogy a fa ne érintkezzen közvetlenül a nedves talajjal. Egy vékony kavicsréteg is előnyös lehet, amely biztosítja, hogy a falak ne álljanak folyamatosan vízben, jól száradjanak.

Emellett gondoskodnunk kell a levegő jó cirkulációjáról, a szellőzésről. Építsük az ágyást lehetőleg szabadon állóként, biztosítva, hogy a fafalak mindig ki tudjanak száradni. Olajjal vagy egyéb időjárás ellen védő anyaggal is kezelhetjük, hogy hosszabb legyen az élettartama.

magasagyas kisokos 03

3. A megfelelő nagyság

A kereskedelemben az alábbi szabványméretek alakultak ki: a legtöbb ágy 70-140 cm széles, és általában 70-90 cm magas a jó munkapozíció és a töltési mélység miatt. Természetesen mi magunk ettől eltérő méreteket is készíthetünk. Ajánlatos a derékmagasság (kb. 90 cm) és olyan szélesség, amelyet kinyújtott karral átérünk.

magasagyas kisokos 04

4. Gondoljunk a vakondok elleni védekezésre

A magaságyásban termelni valószínűleg nem a vakondok részére szeretnénk. A bosszantó károkat okozó állatka ellen védekezni kell. Az emelt magaságyások alatt összegyűlő zöldhulladék nem csak élelmet biztosít, de kellemes, meleg búvóhelyet is mindenféle kis rágcsáló számára. A vízelvezető réteg fölé aprószemű nyúlhálót érdemes tenni, úgy, hogy alulról ne lehessen felemelni és mellette bebújni.

magasagyas kisokos 06

5. Megfelelő rétegzettség a magaságyásban

Ahhoz, hogy a magaságyásban működjön a természetes fűtés, fontos, hogy a rétegeket helyesen tegyük egymásra.

 1. A vékony, vízelvezető kavicsréteg fölé durva zöldhulladék (ágak, gallyak) kerüljön.
 2. Efölött egy finom zöldréteg legyen levágott fűből, lombból.
 3. Következik egy réteg kerti föld.
 4. Majd a növények alá kerülő keverék virágföldből és komposztból.

Így a hasznos lebontó baktériumok jól tudnak dolgozni, hőt termelve.

magasagyas kisokos 05

6. A termelődő hő megfelelő hasznosítása

A magaságyásnak megvan az az előnye, hogy a termelődő hő miatt sokkal hamarabb lehet indítani a kertészeti szezont. Íme, néhány példa a kihasználására:

 • március-áprilisban kerülhet bele retek, spenót, rukkola, petrezselyem, salátafélék (a fagyok ellen az ágyat fóliával boríthatjuk),
 • késő áprilisban hagymafélék, póréhagyma,
 • májusban jöhet a paradicsom, uborka, cukkini, paprika, pepperoni,
 • a meleg nyári hónapokban brokkoli, karfiol, karalábé, répa következhet,
 • augusztustól ültethetjük az endíviát, őszi salátákat, radicchiót,
 • szeptember-októberben rukkola, zeller, petrezselyem, más fagyálló zöldségek javasoltak, és újra használhatjuk a védőfóliát,
 • a leghidegebb téli hónapok előtt szüreteljünk le mindent, és fedjük le az ágyat fóliával, hogy a hó, eső ne mossa is a tápanyagokat.

magasagyas kisokos 07
Derek Bridges

7. Kombinálás hidegággyal

Ha az emelt ágyat kiegészítjük egy fedéllel, akkor már akár februárban megkezdhetjük a termesztést, elsősorban a hidegtűrő levélzöldségekkel. Ügyeljünk a tájolásra: keleti-nyugati irányú legyen. A fedél az ággyal 30-45°-ot zárjon be, erős, átlátszó fólia vagy plexiüveg legyen. A fedél legmagasabb oldala észak felé essen, így kapja a legtöbb napsütést. Kora tavasszal ügyeljünk arra, hogy ne borítsa hó, mert akkor nem jut elegendő fény a palántáknak, magoknak. Kis fadarabokkal tudjuk egy kicsit alátámasztani, hogy a szellőzést biztosítsuk.

magasagyas kisokos 08
Ed Bierman

8. Védekezés a csigák ellen ökológiai segítséggel

A levélzöldségek nagyon vonzó csemegét jelentenek a nyálkás csigák részére, ezért érdemes ellenük védekezni:

 • természetes csigaűző hatása van a kamillának és a borsikafűnek, ajánlott az ágyás köré ültetni őket,
 • egy kb. 2 cm széles rézcsík az ágyás szélén is távol tartja őket, mivel nem szeretnének érintkezni az anyaggal, nem mennek át rajta,
 • állítólag a kávézacc is elűzi őket, érdemes körbeszórni az ágyást.

9. Vegyes kultúra a kevesebb kártevő és több termés érdekében

Alapszabály, hogy ugyanabba a családba tartozó növényeket ne ültessünk egymás mellé és egymás után. Ezek ugyanazt a tápanyagot vonják el a talajból maguknak, így az gyorsabban kiürül és nem tud megfelelően regenerálódni. Ajánlatosabb inkább a kevert vegyes kultúra, így a kártevők is kevésbé tudnak felszaporodni. Ha a kártevőket veszélyeztető növények mellett (pl. uborka) illatos növényeket termesztünk (pl. kaprot, ürmöt, hagymát), akkor természetes módon védekezhetünk.

magasagyas kisokos 09
Doug Beckers

10. Mikor szükséges javítani, felújítani az ágyást?

Az első évben a réteg 10-20 cm-rel is csökkenhet, ezt virágfölddel kell pótolni. A rétegek hőtermelő hatása 5-7 év után kimerül, ezért akkor az összes földet eltávolítva újra ki kell a rétegzést alakítanunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?