Így építünk édes-csípős tűzfalat

Így építünk édes-csípős tűzfalat

Hogy ne kelljen aggódnunk, ha hóval, széllel megérkezik a fagyos téli hideg, erősítsük szervezetünk ellenálló képességét a természet - pontosabban a kert - patikájából. A téli hónapokban a megfázások és influenza idején jól jöhet egy hatásos immunerősítő szer.

Ha minden nap elfogyasztunk egy evőkanálnyit ebből a tüzes, édes-fűszeres elixírből, nagy eséllyel  - mint egy tűzfal a tüzet - távol tarthatjuk magunktól a betegségeket.

Nem vicceltünk, amikor a "tüzes" jelzőt használtuk. A négy alapanyag - vöröshagyma, fokhagyma, torma, gyömbér - magáért beszél. Használjunk belőlük azonos mennyiséget (ha egy kicsit eltérnek az arányok, az sem probléma).

Mindezeket koronázzuk meg egy-két chili paprikával (vagy tetszés szerinti más erős paprikával). A kész nedűt 1-2 kanál mézzel édesítjük, hogy csökkentsük a csípősségét és lágyítsuk az erős ízeket.

Lássuk hát a hozzávalókat és az elkészítés menetét.

Hozzávalók:

- 1 rész apróra vágott vöröshagyma
- 1 rész apróra vágott fokhagyma
- 1 rész megtisztított és lereszelt torma
- 1 rész meghámozott és felkockázott gyömbér
- 1-2 db erős paprika
- almaecet
- egy kevés méz

Elkészítés:

Készítsünk elő egy jól záródó tetővel ellátott üveget. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, a tormát reszeljük le, a gyömbért kockázzuk fel.

Összevágva

Az apróra vágott, illetve lereszelt hozzávalókból azonos mennyiséget keverjünk össze. A keveréket tegyük az üvegbe a paprikákkal együtt. Öntsünk rá annyi almaecetet, hogy bőven ellepje.

Ráönt

Ellep

Zárjuk le és kb. 2-3 hétig tároljuk hűvös helyen.

Várakozó pozíció

Ezután szűrjük le az ecetet, az elázott hozzávalókat dobjuk ki. Ízlés szerint keverjünk a csípős ecetbe 1-2 kanál mézet. Fogyasztásig tároljuk hűvös helyen.

Az íze egyszerre lesz kellemesen csípős és édes. Fogyaszthatjuk magában, de például olívaolajjal keverve salátára is locsolhatjuk. Egészségünkre!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR