Baj, ha intenzív a fokhagyma illata?

Baj, ha intenzív a fokhagyma illata?

Dehogy baj, az csak egy kis allil-szulfid. Felsoroljuk, mi mindenre jó ez a sokoldalú fűszer- és gyógynövény! 

A fokhagymát (Allium sativum) hosszú-hosszú ideje termeszti az ember étkezési célra. Ennek oka nem csupán a fokhagyma közismerten jellegzetes ízében keresendő: számos olyan értékes gyógyhatással rendelkezik, amelyeket már elődeink is számon tartottak és igencsak nagyrabecsültek.

A fokhagyma, amely közeli rokona többek között a vöröshagymának, a mogyoróhagymának, a póréhagymának, a snidlingnek és a kínai gyöngyhagymának gazdag például krómban. Ez az ásványi anyag biztosítja, hogy sejtjeink megfelelően reagáljanak a vér inzulinszintjének változásaira. A fokhagyma továbbá segít cukorbetegeknél egyensúlyban tartani a vércukorszintet.

fokhagyma hatasai 01

A fokhagymában található C-vitamin és mangán hatékonyan közreműködik a megfázás és az influenza tüneteinek leküzdésében, köszönhetően elsősorban gyulladásgátló tulajdonságainak. Másrészt a benne szintén megtalálható piridoxin és B-vitamin a különböző neurotikus tüneteket enyhíti.

A fiatal fokhagyma különösen gazdag C- és K-vitaminban, amely a csontok megfelelő fejlődéséhez szükséges. A C-vitamin segíti továbbá a kollagén szintézisét, ami által csontjaink erősebbek lesznek, valamint fokozza az élelmiszerekben található kalcium hasznosulását; míg a K-vitamin nagy hatással van az ideális csontsűrűség fenntartására.

A fokhagyma gazdag továbbá A-vitaminban, ami a jó látáshoz nélkülözhetetlen. A benne található kénvegyületek (szulfidok) pedig csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

fokhagyma hatasai 02

A friss fokhagymát felaprítva vagy összezúzva a benne lévő alliináz enzim az alliint egy kéntartalmú vegyületté, úgynevezett allicinné alakítja. Az allicin olajszerű, halványsárga folyadék, amely a fokhagyma egyedülálló, azonnal felismerhető illatáért, aromájáért felelős.

Az ilyen módon keletkező allicin nagyon instabil, bomlékony, és hamar átalakul egy sor más kéntartalmú vegyületté, például diallil-diszulfiddá. Gomba- és vírusölő, antibakteriális, illetve protozoaellenes hatásokkal bír. Az allicin tulajdonképpen a fokhagyma különböző kártevők elleni védelmében játszik fontos szerepet.

Egyes tanulmányok szerint az allicin lassítja az atherosclerosis, azaz érelmeszesedés, valamint a zsírlerakódás kialakulását, normalizálja a lipoprotein egyensúlyt, csökkenti a vérnyomást, antitrombotikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, illetve sok szempontból antioxidánsként működik.

Továbbá bizonyítottan antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és antivirális hatóanyagokat is tartalmaz.

Korábban írtuk róla:

10 fokhagyma-hadművelet a kertbe

Mézes fokhagymából készítünk emberi vírusirtót

Fokhagyma: ültessük az ablakba!

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR