Tartósítsuk töltelékként az almát!

Tartósítsuk töltelékként az almát!

Később gyorsan készül belőle a pite.

Kriston Ferencné Pécsről egyszerű megoldása nagy sikert aratott az egyik Facebook-csoportban, ahol bemutatta. Almát tesz el, de nem akárhogyan: reszelve. Ez azért praktikus, mert később, amikor sütemények töltelékeként használja, időt nyer és munkát takarít meg.

"35 éve foglalkozom befőzéssel. Szeretem csinálni, jó érzéssel tölt el, hogy saját készítésű almatöltelék kerül a süteménybe. Télen csak elő kell venni, és nagyon gyorsan elkészül a pite. Ez egy dolgozó nő számára nem utolsó szempont.

A recept nincs kőbe vésve, ízlés szerint adagolható a hozzávaló.

almat tartositsuk toltelekkent 02

Az elkészítéséhez szükségünk lesz a következőkre:

  • bármilyen fajtájú almára
  • cukorra vagy bármilyen édesítőszerre
  • citromsavra
  • nátrium-benzoátra
  • esetleg őrölt fahéjra
  • üvegekre

Így készül:

Az almákat héjastól lereszeljük vagy késes aprítógépben összeaprítjuk. Citromsavat vagy citromlevet locsolunk a lereszelt almára, hogy ne barnuljon meg, amíg végzünk az összessel.

Egy edényben feltesszük főni a tűzhelyre, gyakran kevergetjük, hogy le ne égjen. Ha felforrt, adunk hozzá cukrot ízlés szerint, vagy bármilyen édesítőszert, ami hő hatására nem veszíti el az édesítőerejét. Én folyékony édesítőszert használtam. Pár percig még forraljuk, majd kevés tartósítószert adunk hozzá, én nátrium-benzoátot tettem bele. 10 kg almához kb. fél kávéskanálnyit.

Őrölt fahéjat is lehet hozzáadni, akkor kicsit sötétebb színű lesz a kész almatöltelék. Én ezúttal nem adtam hozzá, majd felhasználáskor fogok.

Némelyik alma több levet ereszt, akkor azt elfőzzük, hogy a kész töltelékünk ne legyen híg.

almat tartositsuk toltelekkent 03

Forrón tisztára mosott üvegekbe töltjük. Az üvegeket egy fém rácsra állítjuk, hogy elvezesse a hőt és ne repedjen meg a forró alma hatására. Száraz dunsztba tesszük, ami azt jelenti, hogy vastag pokrócok közé, jól betakarjuk, és itt hagyjuk teljesen kihűlni.

almat tartositsuk toltelekkent 04

Ezután kerül a kamrapolcra. Az üvegeket felcímkézem, ráírom, hogy mi van benne és melyik évben készült. Hűvös helyen célszerű tárolni, bármeddig eltartható, ezért szükséges a tartósítószer.

Általában almás pitébe használom fel, de készíthető belőle rétes, almás táska, vagy néha jólesik egy-két kanállal csak úgy bekanalazni belőle."

almat tartositsuk toltelekkent 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR