Túl sok a cukkini? 3 módszert ajánlunk a tartósítására

Túl sok a cukkini? 3 módszert ajánlunk a tartósítására

Zöldség télire.

A cukkini sokoldalúan használható a konyhában: készülhet belőle leves, főzelék, töltött cukkini, grillezett zöldségköret, de akár saláta vagy süti is.

cukkini tartositas 02

Előfordulhat azonban, hogy annyit szüretelünk, hogy már nem bírunk vele. A cukkini kb. 2 hétig marad friss, ha ennyi idő alatt nem tudjuk felhasználni a zöldségeket, érdemes más megoldásokat keresnünk. 3 jól bevált módszer a szárítás, a befőzés és a fagyasztás.

A cukkini legjobban 12 °C alatt tárolható, ideális hely ehhez egy pince. Ne tegyük az almák vagy a burgonya közelébe, mert az azokból felszabaduló, érést segítő gázok miatt gyorsabban tönkremegy a cukkini. A hidegre érzékeny zöldségnek a hűtős tárolás nem ajánlható.

cukkini tartositas 03

A szárításhoz vágjuk szeletekre a zöldséget, majd a szeleteket rácsra helyezve, vagy felfűzve a levegőn szárítsuk meg. Megoldás lehet az is, ha a sütőlemezen vagy sütőrácson nagyon lassan kiszárítjuk.

cukkini tartositas 04

Az uborkához hasonlóan a cukkinit is eltehetjük befőttesüvegben. Ehhez savanyúságot készítsünk felforralt alaplével, amelybe a víz mellett fűszerek, ételízesítők, netán ecet kerüljön.

A legtöbb cukkinifajta nem jól fagyasztható, mert a zöldség lágy és vizes, túlpuhult lesz a mélyhűtőben. Akadnak azonban kivételek, például a “Gold Rush F1” fajta.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR